Toate trei Secții din cadrul Academiei de Științe a Moldovei ar fi susținut candidatura lui Ion Tighineanu la funcția de președinte. Un alt academician cunoscut a refuzat să participe la concurs

Toate cele trei Secții din cadrul Academiei de Științe l-au înaintat la funcția de președinte al AȘM pe acedemicianul Ion Tighineanu, care deține în prezent funcția de președinte interimar.

Foto: așm

Ieri a avut loc Adunarea generală a ştiinţe sociale, economice, umanistice şi arte din cadrul AŞM care s-a expus pro candidaturii lui Tighineanu la funcția de președinte.

Potrivit unui comunicat al Academiei de Științe, pentru înalta funcție academică, a fost propus și academicianul Valeriu Pasat. Candidatura acestuia a fost propusă de acad. Andrei Eșanu, m.c. Demir Dragnev și dr.hab. Constantin Manolache.

Adunarea Generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM / Sursa:ASM

Valeriu Pasat însă, a mulțumit pentru susținere, dar a refuzat să candideze. „Vă mulțumesc la toți pentru susținere și apreciere, dar eu astăzi refuz să particip la acest spectacol. Stimați membri ai secției și membri ai Academiei, noi trebuie să ținem cont și de altceva. Academia de Științe a Moldovei este o instituție publică de interes național, autonomă și independentă de autoritățile publice. Noi suntem politizați și am spus câțiva ani în urmă, dacă nu se va opri politizarea în Academie și nu se va opri corupția, Academia va dispărea. Eu sunt gata să pun umărul, dar hai să facem așa cum scrie la carte. De aceea, vă mulțumesc, dar eu nu particip la acest spectacol care din start se știe cine și cum o să câștige. Repet încă odată, accept să particip la un concurs transparent, fără implicarea politicului”, a declarat la finele discursului său cel de-al doilea candidat, acad. Valeriu Pasat.

Adunarea Generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM / Sursa:ASM

Astfel, potrivit comunicatului ASM, „în buletinele de vot a fost introdus numele unui singur candidat, cel al acad. Ion Tighineanu. Adunarea Generală a decis ca votul să fie secret. Comisia de numărare a voturilor a fost constituită din trei membri – dr. hab., prof. Valeriu Cușnir, dr. hab. Alexandru Stratan și dr. hab. Dragoș Cimpoieș.

Adunarea Generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a AȘM / Sursa:ASM

În rezultatul votului secret exprimat, din cele 25 de buletine extrase din urna de vot, candidatura acad. Ion Tighineanu a acumulat 17 voturi pro. Împotrivă s-au pronunțat 7 persoane. Un buletin de vot a fost declarat nevalabil”.

Anterior, alte două Adunări Generale, a Secţiei ştiinţe ale vieţii şi a Secţiei ştiinţe exacte şi inginereşti, au susținut și înanitat aceeași candidatură.

Potrivit legislației, preşedintele instituţiei este ales de către Adunările Generale ale celor trei secţii de ştiinţe. După Adunările Generale ale celor trei Secţii, Comisia pentru alegerea preşedintelui din cadrul AŞM trebuie să facă totalurile şi să se pronunţe pe marginea rezultatelor.

Ion Tighineanu, în vârstă de 63 de ani, a publicat de-a lungul carierei sale peste 600 de articole în reviste din țară și străinătate, 5 monografii editate în limba engleză, deține zeci de brevete de invenție, a prezentat peste 100 de referate invitate la centre de cercetare și universități în SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Spania, Japonia, Coreea etc.

A fost distins cu „Ordinul de Onoare” de către președintele Republicii Moldova (2015), medalia de aur „Inventator Remarcabil” a Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (2011), este Cavaler al Ordinului Regatului Belgiei „Merite de l’Invention”, a câștigat 17 medalii de aur și argint la expoziții internaționale de inventică, scria anterior noi.md.

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii noiembrie 2018 fostul președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a dat demisia după 14 ani de activitate. Anunțul a fost făcut pe site-ul AȘM și vine în urma dosarului penal deschis pe numele familiei Duca, privind veniturile acesteia.

Pe parcursul exercitării funcţiei de preşedinte al acestei instituției, Gheorghe Duca, a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. În 2014, în rezultatul unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate s-a constatat că Gheorghe Duca nu și-a declarat mai multe venituri, cum ar fi: 4 terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 acțiuni la o altă societate comercială.


Pub