Președinta CEC, despre transportarea organizată a cetățenilor din stânga Nistrului la secțiile de vot: „Nu constituie o încălcare a legislației”

Organizarea transportului către secțiile de votare nu constituie o încălcare în sine a legislației electorale, susține președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu. Aceasta afirmă însă că ar constitui o încălcare și este, mai ales, o abatere cu caracter penal corupere a alegătorilor. Declarația a fost făcută de Russu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

Foto: UNIMEDIA

„Dacă cetățeanul a fost adus organizat către secția de votare pentru a vota și este impus sau voința lui liberă nu este manifestată, atunci asta este o abatere cu caracter penal și noi am avut sesizări în ziua votării pe această dimensiune, care au fost transmise conform competenței ca să fie investigate”, a declarat Alina Russu, citată de IPN.

Potrivit ei, există circa 50 de sesizări depuse la Inspectoratul General al Poliției pentru a fi examinată situația dacă a existat sau nu corupere a alegătorilor.

Pavel Postică, directorul de programe al Promo-LEX, consideră că transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare trebuie privită mai complex. „Nu aș risca să spun că acesta este un lucru permis de lege, or transportul de pasageri este un serviciu și, conform legislației în vigoare, acordarea oricărui serviciu alegătorilor pentru a-i determina să voteze într-un fel sau altul este interzis”, spune Pavel Postică.

Amintim că în ziua alegerilor parlamentare, zeci de autocare cu cetățeni aduși din stânga Nistrului au fost surprinse și la Varnița. Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnistrene, dar și angajații companiei Sheriff.

UNIMEDIA a publicat un reportaj video în care se vede cum secțiile de vot din Varnița sunt arhipline. Oamenii formau cozi pentru a ajunge să voteze.

După imaginile de la Varnița și Doroțcaia, a apărut și un video de la Ștefan Vodă.

În legătură cu acest fapt, blocul electoral ACUM a solicitat Curții Constituționale să nu recunoască alegerile în cele două circumscripții formate în regiunea transnistreană, însă solicitarea a fost respinsă.


Pub