(video) Avocații lui Vlad Filat cer redeschiderea dosarului în care fostul premier este învinuit de corupere pasivă. Munteanu: „Procese diferite, același procuror a utilizat aceeași sumă de bani”

Avocatul lui Vlad Filat, Victor Munteanu, susține că temei pentru înaintarea cererii de revizuire împotriva sentinței Judecătoriei Buiucani din data de 27 iunie 2016, când fostul premier a fost codamnat la nouă ani de pușcărie pentru corupere pasivă și trafic de influență, este că același judecător, în baza aceleași sume de bani, a condamnat două persoane diferite, în dosare diferite.

Foto: UNIMEDIA

„În primul rând noi dorim să fie redeschis procesul. Deoarece am descoperit că aceeași sumă de bani, este vorba despre 2,7 milioane de euro, i-a fost imputată atât lui Vlad Filat, cât și altei persoane. Respectiv, această sumă de bani Vlad Filat a fost obligat să o restituie statului, la fel ca și celeilalte persoane, care a fost condamnată. Statul prin instanțele de judecată a obligat de la aceste două persoane să restituie suma de 5 milioane 400 de mii de euro. Noi nu putem vorbi despre o justiție corectă în care în procese diferite, același procuror a utilizat aceeași sumă de bani”, a declarat avocatul Victor Munteanu, după ședința de judecată.

Amintim că astăzi, 13 martie, a avut loc nouă ședință de judecată în dosarul Filat I. Judecătoria Chișinău a examinat cererea de revizuire depusă de Vladimir Filat împotriva sentinței Judecătoriei Buiucani din data de 27 iunie 2016, a deciziilor instanțelor de apel și recurs.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, avocații au cerut recuzarea judecătorilor Serhgei Lazăr și Ion Neculce, însă instanța a respins ca fiind neîntemeiată.

Următoarea ședință va avea loc pe 28 martie, ora 12:00.

UNIMEDIA aminteşte că Vlad Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO.

Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă. Filat pledează în continuare nevinovat.


Pub