„Ne-am axat pe minarea resurselor de pe Lună”. Echipa Phoenix, de la liceul Mircea Eliade, propune o soluție ingenioasă pentru o problemă legată de spațiu

0373045D-9939-4608-843E-22FBED9E7822

Phoenix este o echipă de robotică din IPLT „Mircea Eliade’’. Tinerii petrec timpul comunicând şi găsind soluţii împreună, aşa cum robotica îmbină partea constructivă, programare şi gestiunea echipei. Prietenia celor de la Phoenix s-a format în decursul timpului petrecut împreună, fiind bazată pe ajutor reciproc, încredere și respect.

Pentru concursul internațional First Lego League 2019, tinerii trebuiau să găsească o problema legată de spațiu și o soluție la aceasta problemă. „Ne-am axat pe minarea resurselor de pe Lună. Principalul material este Helium-3 care în reacție cu deuterium creează energie curată”.

Pentru realizarea proiectului, tinerii au elaborat un plan bine structurat. Acesta începe de la „Calcularea costurilor și găsirea investitorilor [costul total 10 mlrd. $ (zbor, provizii, salarii, echipament, baza, sonda, panouri solare)]” și finalizează cu vinderea, obținerea profitului și crearea energiei. Tinerii au ținut cont de toate detaliile cum ar fi antrenament pentru astronauți, personal, ingineri, pregătirea proviziior, echipamentului, rachetei, verificarea echipamentului, decolarea, zborul, instalarea bazei spațiale din ragolit( 60 mii $ +53,8 mii $ protectie), acomodarea cu condițiile spațiale, instalarea aparatelor de forare si minare, a panourilor solare($194,357 pentru panouri solare), începerea lucrului, împărțirea solului lunar pe componente și prelucrarea lor.

Purificarea ragolitului în helium 3 se poate face prin folosirea unei centrifugi care separă moleculele de helium 3 (dat fiind faptul că ele sunt cele mai ușoare din ragolit) si colectează moleculele în centrul centrifugii.

Material Cantitate Utilizare
Oxigen 35 % În reacția cu hidrogenul criogenizat producem combustibil pentru rachetă
Heliu-3 28%

 

 

Produce energie curată, fără unde radioactive și e mai sigură decât cea actuală din punct de vedere a sănătății, așa element nu este pe Pământ, datorită acestui element, putem evita accidentele nucleare.
Silicon 18 % Le luăm pe Pământ pentru a le utiliza în alte industrii
Fier 10 %
Calciu 7%

Echipa a prevăzut în suma proiectului și schimbarea personalului cu unul de pe Pământ și aducerea materialelor colectate. Tinerii prevăd un profit anual de 20 de milioane de dolari.

Problema e produsul secundar de fuziune de la deuteriu și tritiu: neutronii care izbucnesc din nucleele acestor izotopi în timpul procesului de fuziune. Acești neutroni „rapizi” sunt sursa de energie care trebuie să fie recoltată într-un reactor de fuziune, dar sunt incredibil de greu de captat. Acestea nu sunt particule încărcate, deci sunt mai greu de manipulat cu câmpuri electrice și magnetice.

Aici intră în schemă heliu-3. Prin excluderea tritiului din ecuație și folosind un amestec de deuteriu și heliu-3, procesul de fuziune produce un proton, în loc de un neutron. Acest lucru duce la scăderea consumului de energie și la izolarea mai ușoară, deoarece protonii sunt particule încărcate. Pe scurt, adăugarea heliului-3 în amestec ar face reactoarele de fuziune non-radioactive și incredibil de eficiente.

Tinerii au obținut cupa de vicecampioni la First Lego League 2019 și urmează să participe în finala concursului care se va desfășura la Tekwill, la data de 16 martie, sâmbătă.

Membrii echipei sunt: Mițelea Marcurs, Bogdan Perju, Țernă Vlad, Coroliuc Arina și Colibaba Sofia, tinerii sunt ghidați de Roșca Diana.

„Noi credem că proiectul va fi uşor de implementat considerând impactul lui asupra sănătăţii noastre şi faptul că începerea unei colonii pe lună va deschide mult mai multe uşi”.

În echipă fiecare își are rolul său important, care nu poate fi înlocuit de altcineva. În urma mai multor dezbateri, de fiecare dată s-a demonstrat importanța fiecăruia. „Prin diferite opinii, creăm ceva nou, completându-ne unul pe altul. Respectul reciproc este foarte important în atingerea unor rezultate frumoase. Rezolvarea comună a problemelor a creat o legătură strânsă de prietenie între noi, echipa Phoenix”.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente