Academicianul Ion Tighineanu a fost propus în funcția de președinte a Academie de Științe a Moldovei

Ion-Tighineanu_800x531

Academicianul Ion Tighineanu a fost recomandat de toate cele treia secție de științe a Academiei de Științe din Moldova în funcția de președinte a instituției. Adunarea Generală a propus doi candidați la funcția de președinte, dar academicianul Valeriu Pasat a refuzat să participe la concurs.

Ion Tighineanu este un specialist în domeniul nanoelectronicii și nanotehnologiilor, care a fost ales în anul 2004 în funcția de vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei. În prezent acesta este președinte interimar, după ce Gheorghe Duca și-a anunțat demisia.

Valeriu Pasat a refuzat să participe la concurs din cauza problemelor care sunt în cadrul Academiei de Științe a Moldovei. În discursul său acesta a spus că: „Academia de Științe a Moldovei este o instituție publică de interes național, autonomă și independentă de autoritățile publice. Noi suntem politizați și am spus câțiva ani în urmă, dacă nu se va opri politizarea în Academie și nu se va opri corupția, Academia va dispărea. Eu sunt gata să pun umărul, dar hai să facem așa cum scrie la carte. De aceea, vă mulțumesc, dar eu nu particip la acest spectacol la care din start se știe cine și cum o să câștige. Repet încă odată, accept să particip la un concurs transparent, fără implicarea politicului”.

În rezultatul votului secret exprimat, din cele 25 de buletine extrase din urna de vot, candidatura academicianului Ion Tighineanu a acumulat 17 voturi pro. Împotrivă s-au pronunțat 7 persoane. Un buletin de vot a fost declarat nevalabil.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente