Şefa Direcţiei Generale Educaţie, Tineret şi Sport (DGETS) a municipiului Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, a declarat la începutul săptămânii în cadrul şedinţei operative că în acest an a crescut numărul copiilor care pleacă peste hotarele ţării împreună cu părinţii. „Avem foarte multe plecări ale copiilor cu familiile peste hotare. Bilanţul îl vom face către 1 septembrie. Dar cred că în jur de 1000 de copii, este un record în acest sens”, a declarat aceasta. Potrivit datelor oficiale, cei mai mulţi dintre elevi au între 11 şi 16 ani, iar destinaţiile principale sunt Rusia, Italia, Canada şi Israel. Situaţia economică a RM este principala cauză a plecărilor masive, despre aceasta ne vorbeşte şi directoarea adjunctă a Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, Alexandra Bunduchi.

„Este regretabil acest lucru. Dar, din cauza situaţiei economice precare a ţării noastre, părinţii sunt nevoiţi să plece şi să-şi ia şi copiii. Ştiu că ai noştri elevi se descurcă foarte bine în alte ţări, deoarece programa de învăţământ de acolo este mai uşoară decât la noi”, menţionează directoarea. La acest capitol Valentina Bujor, directoare adjunctă a Liceului Teoretic „Orizont” de la Buiucani, este mai optimistă. „Au plecat şi de la noi elevi, iar plecarea lor este foarte dureroasă. Dacă vor pleca tinerii, ce perspectivă mai are RM? Eu sper că situaţia economică se va îmbunătăţi şi că cei plecaţi vor reveni şi vor face schimbări majore în această ţărişoară”, conchide Valentina.

Toţi copiii au locuri în instituţiile de învăţământ

La începutul verii, părinţii se arătau nemulţumiţi de noul regulament al Ministerului Educaţiei, care cerea ca în şcoli şi licee să fie admişi doar copiii din sectorul în care locuiesc, iar dacă ar mai fi rămas locuri, urma să fie primiţi şi copiii din alte sectoare. Atunci mai mulţi părinţi ne-au spus că au fost nevoiţi să-şi facă viză de reşedinţă provizorie, numai ca odrasla lor să fie înmatriculată la liceul sau şcoala dorită. Cu toate că mai există solicitări pentru unele instituţii de învăţământ, acestea nu mai pot primi copii, la alte instituţii însă a fost deschisă câte o clasă suplimentară de-a întâia, fapt confirmat de către şefa DGETS, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb. „Toate locurile au fost acoperite, în acest an sunt în jur de 8000 de elevi care vor merge în clasa întâi. Mai sunt câteva locuri vacante la unele şcoli, deoarece unii părinţi se hotărăsc mai târziu, dar avem şi solicitări la unele licee care deja nu mai pot primi elevi, din păcate, pe aceşti părinţi îi îndreptăm la instituţiile de învăţământ din sectorul lor. La Liceul „Mihai Eminescu”, având multe solicitări, am deschis încă o clasă de-a întâia şi posibil că şi la Liceul „Gheorghe Asachi” vom deschide”, a declarat pentru JURNAL de Chişinău Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Cresc taxele la liceele private

După ce universităţile au majorat taxele pentru contracte, şi liceele private le urmează exemplul. Cu toate că unele licee ne asigură că taxa va rămâne aceeaşi, iar la multe din ele se plăteşte în euro, îţi dai seama fără să fii mare economist că părinţii vor trebui să scoată din buzunar mai mulţi bani. Dacă în anii trecuţi un euro echivala cu 18 lei, iar în prezent costul acestuia este de 21 de lei, evident că taxele au crescut. Directoarea adjunctă a Liceului Teoretic European, Liliana Găluşcă, ne spune că în acest an vor avea mai puţini elevi şi că taxele vor creşte de la 8.500 de lei până la 9000 de lei pe an. La Liceul Teoretic „Evrica”, taxele rămân neschimbate, părinţii vor achita de la 1000 la 2000 de euro, în funcţie de clasă, note şi alte facilităţi, ne comunică directoarea instituţiei, Nadejda Sulim. La Liceul Teoretic „Orizont” de la Buiucani, olimpicii învaţă fără taxă. Însă, după cum prevede contractul, costul acestuia creşte în fiecare an cu câte 3%. Plata este individuală pentru fiecare elev, ne informează directoarea adjunctă, Valentina Bujor. Părinţii, ai căror copii vor învăţa în acest an la Liceul Teoretic „Elitex”, vor plăti nu numai pentru contract, ci şi pentru alimentaţie şi after school. „În acest an vom avea în jur de 100 de elevi, pentru clasa întâi taxa este de 1000 de euro, începând cu clasa a doua, 2000 de euro”, subliniază Cristina Efros, administratoare.

„Ce faci cu 700 de lei ca să îmbraci şi să încalţi un copil de şcoală?”

Copiii din familiile sărace vor primi şi în acest an un ajutor financiar din partea Primăriei. Acesta constituie 700 de lei, ca şi în anul trecut. Pentru 8000 de copii proveniţi din familii social vulnerabile, municipalitatea va acorda peste 5 milioane de lei. În total, vor fi valorificate circa 14,6 mil. lei. Locuitorii Municipiului Chişinău vor putea ridica banii de la filiala Moldindconbank, iar beneficiarii de ajutoare materiale din republică, de la Î.S „Poşta Moldovei”. Banii sunt destinaţi pregătirii elevilor pentru noul an şcolar.

Am mers la piaţă să vedem ce poţi cumpără de 700 lei. O pereche de pantaloni pentru un băiat de 7-9 ani costă în jur de 250 de lei, o fustă pentru fetiţă, la fel. Un ghiozdan cât de cât bunicel, costă în jur de 250 de lei, deja avem cheltuiţi 500 de lei. Un simplu caiet costă 75 de bani, cel mai ieftin stilou, 2 lei, un set de creioane, 20 de lei, iar un penar, în jur de 35 de lei. Deja ne apropiem de suma de 600 de lei, cu cei o sută de lei rămaşi nu poţi cumpăra o pereche de încălţăminte, o cămaşă, un costum de sport, să achiţi arenda pentru manuale şi încă multe altele. „Bine că deputaţilor pentru vacanţă le-au dat câte 30 de mii de lei, dar pentru un copil, 700 de lei, ca să-l îmbraci şi să-l încalţi pentru şcoală?!”, se revoltă Tatiana Ciubotari, din orăşelul Sângera. Femeia este şomeră, soţul său are un salariu de 2000 de lei, iar acasă au cinci copii care trebuie trimişi la şcoală. Chiar părinţii cu salarii ceva mai decente spun că nu pot face faţă scumpirilor din ultima vreme, căci pentru a trimite un copil la şcoală este nevoie de cel puţin 4000 de lei.

Sursa: Carolina Chirilescu pentru Jurnal de Chişinău