După furtul unui miliard din bănci, mai multe voci cu greutate de la Chişinău au atenţionat că acum clica oligarhilor care dictează regulile în RM, în frunte cu prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, vor face tot posibilul să mai stoarcă un miliard din buzunarul cetăţenilor. Dovada nu s-a lăsat aşteptată. Furtul miliardului a destabilizat economia naţională, a provocat suspendarea finanţării externe, scumpirea produselor, a tarifelor la gaz natural şi energia electrică.

Experţii spun că lovitura principală a fost suspendarea finanţării de către principalii parteneri de dezvoltare în urma jafului din sistemul bancar, ceea ce a dus la neîncasarea a circa trei miliarde de lei faţă de nivelul planificat. Cel mai grav este că, potrivit specialiştilor, deteriorarea situaţiei economice va duce la reducerea cheltuielilor publice. Cu alte cuvinte, populaţia va fi penalizată pe nedrept a treia oară, după deprecierea semnificativă a leului şi scumpirea enormă a energiei, prin întârzierea pensiilor, plăţilor sociale etc. 

Despre scumpirea energiei electrice însă mai detaliat, pentru că anume prin facturile pentru lumină suntem jefuiţi în continuare şi nevoiţi să plătim taxă lunară direct în haznaua în care s-a scurs şi miliardul de dolari din sistemul bancar. Interesele personale ale oligarhului Plahotniuc în sistemul energetic sunt cunoscute opiniei publice de mai multă vreme. Relevant este faptul că prim-vicepreşedintele PD a făcut parte din administraţia Petrom Moldova din 2001 şi până în 2010, când s-a retras, cel puţin oficial, în favoarea carierei politice.

Un detaliu interesant este că fondatorul grupului petrolier Itera, Igor Makarov, grup care a vândut în trecut energie în RM, a figurat alături de Plahotniuc în lista celor căutaţi de Interpol pentru legături cu mafia rusească Solntsevskaya. Biroul Interpol de la Roma avea în vizor încă din 2007 mai multe persoane, printre care Plahotniuc şi Makarov, pentru legături cu grupări oligarhice din Rusia care stăteau în spatele mai multor operaţiuni ilegale, afaceri de proporţii cu imobiliare în alte ţări, spălări de bani proveniţi din furturi, eschivare de la impozite etc. Potrivit unor surse, Plahotniuc trăgea profit din vânzarea energiei electrice încă din acea perioadă.

Interesele liderului de facto al PD în sistemul energetic au ajuns în vizorul societăţii în special după decizia Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică de a majora tarifele pentru gaz şi lumină, instituţie despre care se spune de ani buni că este controlată de Vladimir Plahotniuc. Nu întâmplător protestatarii au mers direct în faţa casei oligarhului pentru a cere anularea deciziei ANRE, acuzându-l că stă în spatele scumpirilor, prin firme intermediare.

Profitul şi controlul lui Plahotniuc în sistemul energetic, la ora actuală, s-ar face prin două companii intermediare, în spatele cărora se văd „urechile” oligarhului. Este vorba despre SA „Energocom” şi întreprinderea „Energocapital”. În timp ce „Energocom” se subordonează ministerului Economiei, controlat de PD, proprietarii „Energocapital” sunt două companii off-shore. Curios este faptul că, în pofida birocraţiei de la noi din ţară, dubioasa companie a primit licenţa de la ANRE în timp record – două zile.

Ex-deputatul Grigore Petrenco, care a declarat în repetate rânduri că în spatele majorării tarifelor la energia electrică stau companiile controlate de oligarhul Plahotniuc, şi care a organizat instalarea corturilor în faţa casei prim-vicepreşedintelui PD, în semn de protest, a menţionat anterior că „majorarea va lovi în păturile social-vulnerabile ale populaţiei, pensionari, invalizi, familii cu mulţi copii, dar şi în agenţii economici, care vor fi nevoiţi să majoreze preţurile”. „Plahotniuc îşi creşte capitalurile din sărăcirea populaţiei. Oricât v-aţi ascunde, adevărul va ieşi la iveală. Oare cât mai poţi câştiga milioane, scoţând din buzunarul populaţiei? Oare nu v-a ajuns miliardul, mai vreţi milioane?”, declara politicianul, în timpul protestelor din faţa casei lui Vladimir Plahotniuc.

Aşa sau altfel, situaţia în care s-a pomenit populaţia din RM este dezastruoasă, când un popor şi aşa scufundat în sărăcie trebuie să plătească tribut celui care-l jefuieşte. Şi pentru că nimic nu prevesteşte o schimbare a macazului de către guvernarea oligarhică, şansa rămâne tot în mâinile oamenilor, care au demonstrat în ultimele luni că se pot mobiliza, chiar dacă doar atunci când ajunge cuţitul la os.  

Varianta în engleză a articolului.