‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 martie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Depozitele frigorifice și casele de ambalare, prioritatea nr.1 pentru sectorul de producere a...

FOTO. Depozitele frigorifice și casele de ambalare, prioritatea nr.1 pentru sectorul de producere a merelor

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2018 s-a caracterizat cu o recoltă de mere record în Republica Moldova (peste 600 mii tone). Această recoltă bogată a scos în evidență o infrastructura de post-recoltare a merelor slab dezvoltată, care nu a reușit să facă față acestor cantități. În rezultat producătorii au fost nevoiți să livreze la procesare 329 mii tone de mere (de 2 ori mai mult decât în 2017), la prețuri mult mai joase decât în cazul exporturilor.

Modele de cooperare a producătorilor de mere pentru a dezvolta infrastructură post-recoltare trebuie să determine agricultorii să investească în depozite frigorifice și case de ambalare. Modelul grupului de producători „Select Fruit” vine cu soluții durabile pentru membrii săi pentru depozitarea și manipularea post-recoltare a merelor. Fiind format din 5 întreprinderi producătoare de mere, cu o suprafață totală de 150 ha, potențialul de vânzări  al grupului este de peste 3000 tone de mere proaspete. Aplicarea bunelor practici agricole şi certificarea GLOBALG.A.P. a permis extinderea pieței de export al Companiei „Select Fruit” spre Vest și spre Orientul Mijlociu.

Investiția capitală în construcția casei de ambalare dotate cu o linie modernă de sortare şi depozit frigorific cu o capacitate de păstrare de 2000 de tone se cifrează la o sumă de cca 29 milioane de lei, și permite producătorilor să satisfacă atât cerințele rețelelor de magazine locale, cât și a celor din Rusia, Arabia Saudită, Qatar și Bangladesh. Aceste facilități moderne demonstrează că pot minimiza sau chiar exclude riscurile de comercializare a fructelor, chiar și în ani problematici cum a fost anul 2018.

Andrei Cumpanici, specialist siguranța alimentului și post-recoltă în cadrul Proiectului USAID/APM, a declarat că facilitățile casei de ambalare oferă condiții perfecte pentru păstrarea merelor și asigurarea calității înalte pentru fructe:

  • temperatura aerului;
  • umiditatea aerului;
  • puritatea aerului (atât din punct de vedere al încărcăturii microbiologice cât şi din punct de vedere al poluării de orice natură);
  • compoziţia atmosferei interioare;
  • ventilaţia şi distribuţia aerului la nivelul produselor;
  • ambalarea şi aşezarea produselor în spaţiul răcit;
  • gradul de încărcare cu produse a spaţiului de depozitare;
  • tratarea merelor după recoltare;
  • funcţionarea instalaţiei frigorifice (mai ales în sensul corelării permanente a puterii frigorifice cu necesarul de frig);
  • asigurarea igienei pe tot parcursul păstrării produselor.

Asociația Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” în parteneriat cu Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova promovează dezvoltarea infrastructurii de post recoltare, care trebuie să asigure producătorilor – fructe la cele mai înalte standarde și capacități de a livra fructe pe orice piață, conform cerințelor cumpărătorilor.

Experiența țărilor dezvoltate şi a țârilor care au aderat recent la UE demonstrează că buna organizare și funcționării caselor de ambalare aduce o serie întreagă de avantaje, cum ar fi sporirea calității produselor, reducerea costurilor de producție, sporirea capacității de negociere şi conectarea eficientă a fermierilor la piață. Se estimează că o casă de ambalare este cel mai real mecanism de implicare a fermierilor mici în circuitul comercial, inclusiv în cel de export.

‹ adv ›

Conform estimărilor Moldova Fruct, în Republica Moldova există 418 frigidere, cu o capacitate de păstrare de 245 mii tone (200 mii tone pentru mere/prune; 45 mii tone pentru struguri de masă). Necesarul de depozite frigorifice pentru ramura fructelor fiind de 590 mii tone.

În ultimii 5 ani au fost construite 38 de Case de Ambalare a merelor, dotate cu linii de sortare moderne, care permit sortarea și ambalarea a cca 35% din producția de mere exportată.

Producătorii de fructe din Republica Moldova pot beneficia de subvenții la construcția depozitelor frigorifice de păstrare a fructelor, strugurilor şi legumelor și a caselor de ambalare. Mărimea subvenției se calculează sub formă de compensație în valoare de 50% din valoarea echipamentelor, utilajelor instalate şi materialelor de construcție pentru investițiile realizate.

‹ adv ›

Potrivit datelor Serviciului  Vamal, în anul 2018 din Republica Moldova au fost exportate 249,1 mii tone mere în 21 de țări. În primele 2 luni ale anului curent au fost exportate aproximativ 68,8 mii tone de mere.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii