Expert român despre scenarii în Moldova
Opinii 12 martie 2019, 19:59 | 1712

Situația creată în Republica Moldova după 24 februarie este aprins discutată și la București. Într-un interviu pentru publicația Revista 22, doctorul în științe politice și expertul în spațiul ex-sovietic Ileana Racheru își exprimă punctul său de vedere privind scenariile postelectorale, care domină acum publicul de la Chișinău.

Ileana Racheru pornește de la faptul că alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au desfășurat într-un cadru legislativ criticat de Comisia de la Veneția. Scrutinul a avut loc după ce, în 2018, Curtea Supremă de Justiție a anulat rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinăului, câștigate de către unul dintre liderii opoziției, Andrei Năstase. În consecință, Uniunea Europeană a suspendat asistența financiară pentru Republica Moldova. "Campania electorală probabil că a fost cea mai „mizerabilă“ din întreaga istorie de stat independent a Republicii Moldova", susține Ileana Racheru, care a făcut și un tablou al câștigătorilor, dar și al perdanților.

În opinia Ilenei Racheru, un alt câștigător al alegerilor din Republica Moldova este Rusia.

Expertul în spațiul ex-sovietic a vorbit și despre cum vede potențialele scenarii postelectorale din Republica Moldova.

Anterior, conducerea PD a negat că ar avea influență asupra instituțiilor statului sau asupra altor actori politici. Negat a fost și un parteneriat dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Procedural, după ce Curtea Constituțională a validat alegerile parlamentare din 24 februarie, urmează ca șeful statului să convoace în cel mult 30 de zile prima ședință a noului legislativ, cea de constituire.

Opinia ta contează. Comentează!