image
Sursa foto: playtech.ro

World Wide Web împlineşte 30 de ani; Cum arăta prima pagină de internet din lume

World Wide Web (www), internetul modern, împlineşte marţi 30 de ani. Fizicianul britanic Tim Berners-Lee a fost cel care a propus, pe 12 martie 1989, un sistem descentralizat al managementului informaţiei, scrie news.ro.

Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web în timp ce lucra la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetări Nucleare; Geneva). Decizia lui din 12 martie a dus la naşterea www, folosit astăzi de miliarde de oameni.

Propunerea lui presupunea existenţa unui sistem de link-uri hypertext, posibilitatea de a face click pe cuvinte cheie dintr-o pagină şi de a fi dus direct la pagina dedicată, astfel, conectând mai multe pagini.

Reţeaua a fost iniţial concepută şi dezvoltată pentru a asigura nevoia de partajare automatizată de informaţii între savanţii de la universităţile şi institutele de cercetare.

Apoi, acea reţea a fost deschisă către publicul larg pe 23 august 1991.

Arpanet a prefigurat internetul. Creată în Statele Unite, prima reţea care a conectat calculatoare la distanţă a fost realizată în 1969. În acea epocă, numeroase investiţii erau făcute de Departamentul de Apărare al Statelor Unite, pentru a contracara acţiunile marelui inamic - fosta U.R.S.S. Obiectivul acestui proiect era dezvoltarea unei reţele electronice, care permite mai multor centre de cercetare americane să comunice cu reprezentanţii armatei Statelor Unite. Astfel s-a născut sistemul care a prefigurat baza transferului de date pe internet.

Arpanet a fost creat de informaticianul american Robert Taylor.

Într-o scrisoare publicată luni, Berners-Lee a semnalat oportunităţile create de web, care permite grupurilor marginalizate să aibă o voce şi face viaţa cotidiană mai simplă. Însă el a avertizat că „de asemenea, a creat oportunităţi pentru escroci, a dat o voce celor care propagă ură şi face ca tot felul de infracţiuni să fie mai uşor de comis”.

V-ați întrebat vreodată care a fost prima pagina de internet și mai ales cum arată?

Ei bine răspunsul îl puteți găsi aici în pagina creată de Tim Berners-Lee pe un computer NeXT în anul 1991, care reprezentă o sursă de informații despre atunci noul și incitantul World Wide Web. Pagina actuală este de fapt o copie păstrată de CERN și updatată pe măsură ce proiectul World Wide Web a evoluat.

wwwwww

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii:

Din aceeaşi categorie