image
Sursa foto: mediafax.ro

Preşedintele Algeriei renunţă la candidatura pentru un nou mandat, pe fondul protestelor violente

Preşedintele Algeriei, Abdelaziz Bouteflika, a decis, pe fondul protestelor, amânarea scrutinului prezidenţial şi a renunţat la candidatura pentru un nou mandat, relatează BBC News online.

Scrutinul prezidenţial era programat pe 18 aprilie, dar, pe fondul protestelor din ultimele săptămâni, Abdelaziz Bouteflika a decis amânarea alegerilor şi a anunţat că nu va mai candida pentru al cincilea mandat.

Abdelaziz Bouteflika, care se află la putere de 20 de ani, a anunţat că Guvernul algerian va fi remaniat. Conform agenţiei de presă APS, premierul Ahmed Ouyahia a demisionat şi a fost înlocuit cu Noureddine Bedoui, care până acum era ministru de Interne.

Preşedintele în vârstă de 82 de ani nu a decis încă data alegerilor.

"Nu va exista un al cincilea mandat. De fapt, nu s-a pus deloc această problemă. Dată fiind starea mea de sănătate şi vârsta, ultima mea îndatorire pentru poporul algerian a fost mereu să contribui la fondarea unei noi republici", a declarat Bouteflika imediat după revenirea din Elveţia, unde a fost spitalizat.

Cel puţin o persoană a murit, iar alte sute au fost rănite în cursul protestelor organizate în Algeria faţă de intenţia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru al cincilea mandat. Zeci de mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a-i cere preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, să renunţe la planul de a candida în scrutinul din aprilie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: