Cauza intoxicației alimentare a celor 12 elevi din comuna Tohatin

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că focarul intoxicației în masă din comuna Tohatin, unde 12 elevi din gimnaziul numărul 74 au ajuns pe patul de spital, este infecția cu norovirusuri, care mai este numit și virusul vărsăturilor de iarnă, deși poate contracta în orice moment al anului.

Foto: UNIMEDIA

ANSP menţionează că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

UNIMEDIA amintește că la o săptămână de la intoxicația în masă din comuna Tohatin, unde 12 elevi din gimnaziul numărul 74, au ajuns pe patul de spital, doar unul dintre ei a fost externat din spital, iar 11 încă rămân sub supravegherea medicilor.

Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat luni, 11 martie, ca după finalizarea investigației epidemiologice privind elucidarea cauzei intoxicației, raportul să fie trimis la Procuratura Generală.


Pub