Cauza intoxicației elevilor de la gimnaziul din Tohatin. Ce au arătat rezultatele de laborator

Elevii de la gimnaziul nr.74 din comuna Tohatin au ajuns la spital din cauza unei infecții cu norovirusuri, un grup de viruși foarte contagioși care cauzează vome și diaree, a anunțat astăzi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

„Investigarea probelor biologice de la copiii care au fost afectaţi, s-a identificat infecția cu norovirusuri, care şi a fost cauza îmbolnăvirilor şi nu depistarea în apă a colifagilor, după cum s-a vehiculat în unele surse mass-media”, a menționat instituția.

ANSP menţionează că au fost prelevate probe din apa de la blocul alimentar al instituţiei, fiind confirmată prezenţa colifagilor în apă, acest fapt fiind un indicator sanitar ce denotă o eventuală prezenţă a unor virusuri în apă, dar nu cauza în sine a izbucnirii.

Norovirusurile sunt un grup de virusuri foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Norovirusurile se transmit fie direct, de la persoană la persoană, pe calea fecalo-orală, sau posibil aerogenă (prin picături), fie indirect, prin alimente contaminate, apă și suprafețe de mediu, ca rezultat al nerespectării măsurilor de igienă, îndeosebi nespălării mâinilor după frecventarea WC.

Reamintim că, săptămâna trecută, 10 copii cu vârstele cuprinse între 7 şi 15 ani, au ajuns la Spitalul Municipal de Boli Contagioase pentru Copii cu semne de intoxicaţie alimentară. Zece dintre ei au fost internaţi. A doua zi, alţi doi minori au fost internaţi cu aceleaşi simptome.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.