/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDOE/ Tinerii, cu gândul la plecare. Aceștia caută salarii mai bune peste hotare, iar companiile străine vin să-i recruteze

missing
12 martie 2019, ora 19:12

Aproape fiecărui tânăr din Moldova i-a trecut prin cap să plece din țară. Mulți chiar au luat calea străinătății, fie și temporar, căutând un salariu mai mare și condiții de trai mai bune. Au și de unde alege. Companiile străine îi ademenesc cu oferte atractive. În aceste condiții, experții în politici de tineret cer de la autorități intervenții urgente, în caz contrar riscăm să rămânem fără tineri. 

Din păcate, asta este Moldova aici trăim și sperăm la un viitor mai bun, dar sperăm deja de câțiva ani și nimic nu se mai schimbă.”

Așa că tânărul, student la Academia de Studii Economice, este convins că și el va pleca peste hotare.

Eu zic că as plec și eu. Mulți dintre noi facem universitate, studii superioare, dar într-un final toți plecăm.

Neangajat este și acest tânăr. Are și un motiv.

– De ce nu te-ai angajat aici? – Pentru ce? Pentru salariul din Moldova?

Totuși, vrea să încerce să își deschidă un canal de Youtube, pentru că salariile de pe piață, în cazul tinerilor, sunt mizere.

Cât de bună profesie nu ai avea, acolo până la 10 mii dacă te ridici, maxim. Pentru Moldova, aceștia sunt bani mici. Prețurile sunt ca în Europa, dar salariile sunt mici. Gazda îi scumpă, cheltuielile, mai vrei să ieși, ai nevoie și de divertisment, o vacanță, noi nu ne-o permite și mă gândesc că-i puțin 10 mii de lei.

Acești 5000 de lei, dacă ai o familie, deja nu-ți ajung. Cel puțin cred că 7000 de lei, dar în țara noastră este foarte dificil să găsești un job cu 7000 de lei.

Însă nu doar salariul mic îi alungă pe tineri din țară.

Atitudinea față de lucrători, față de studenți mai ales. Nu prea serioasă, adică nu se uita că tu ai un viitor, că poți să-ți creezi o carieră.

Între timp, companii de peste hotare folosesc în folosul lor fuga tinerilor din Moldova. De exemplu, acești doi manageri ai unei agenții de turism din Turcia au venit în Chișinău să recruteze studenți pentru joburi estivale. Condițiile pe care le propun sunt atractive.

Vor fi asistenți, vor ajuta turiștii, spre exemplu, cu transferul de la aeroport la hotel, îi vor însoți în excursii”, Ramazan, Ütgunoglu, manager Agenție de Turism, Antalya, Turcia.

Noi oferim 700-800 de euro pe lună, plătim cazarea, viza, zborul, totul. Îi angajăm oficial cu contract, asigurare medicală”, Bilal Ceran, manager Agenție de Turism, Antalya, Turcia.

Afaceriștii au început să mizeze pe moldoveni, pentru că românii, pe care obișnuiau să-i angajeze, emigrează și ei, doar că în țările din Uniunea Europeană.

Nu mai putem găsi români pentru joburile noastre, pentru că ei sunt în Uniunea Europeană și pot emigra și lucra mai ușor decât moldovenii în locuri ca Germania, Spania, Londra. Putem găsi mai ușor moldoveni, pentru că românii nu mai vor. Ei își doresc salarii și condiții mai bune”, Bilal Ceran, manager Agenția de Turism, Antalya, Turcia.

Datele statistici conturează cel mai bine problema tinerilor din Republica Moldova. Nouă din zece tineri spun că s-au gândit să plece din țară, într-un sondaj online realizat la inițiativa Centrului Național al Tineretului din Moldova. Președintele ONG-ului acuză autoritățile că problemele tinerilor nu reprezintă o prioritate.

Noi avem nevoie de o urgentă îmbunătățire a calității studiilor din Republica Moldova, este suficient să ne uităm ce se întâmplă în universități la noi”, Valeriu Drăgălin, Președintele CNTM.

Expertul consideră că tinerii ar trebui să fie încurajați să rămână în țară, inclusiv prin condiții simplificate pentru lansarea afacerilor.

Practic toți tinerii antreprenori se plângeau că autoritățile publice sunt mega corupte și este foarte mare birocrația. Și ca să treci prin birocrație, trebuie să treci prin corupție. Tinerii se frustrează din această cauză, respectiv este mai ușor să faci aceeași afacere în altă parte”, Valeriu Drăgălin, Președintele CNTM.

În Republica Moldova, patru din zece șomeri înregistrați oficial sunt tineri, conform ultimelor statistici naționale din 2014. Țara noastră are cea mai mică rată de ocupare în rândul tinerilor din regiune.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram