‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 19 martie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleEFSA refuză să prezinte rezultatele cercetării privind toxicitatea glifosatului

EFSA refuză să prezinte rezultatele cercetării privind toxicitatea glifosatului

‹ adv ›
‹ adv ›

Glifosatul reprezintă substanța activă al unui erbicid ce este comercializat în mai multe țări ale lumii, inclusiv în Republica Moldova. Acum, însă, acesta este patentat și vândut de mai multe companii. Chiar dacă are o eficiență înaltă în combaterea buruienilor, consecințele de pe urma utilizării glifosatului se răsfrâng inclusiv și asupra oamenilor.

Potrivit ultimelor cercetări făcute în UE, urme de glifosat au fost depistate în corpurile oamenilor din 18 țări europene. La fel, se consideră că glifosatul ar stimula dezvoltarea diferitor tipuri de cancer. În UE, în anul 2017 a fost adoptată decizia de a interzice glifosatul în cinci ani. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis însă că în Franța acesta va fi interzis chiar în trei ani. Mai apoi, tot acesta a susținut că acest lucru este imposibil.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a desfășurat un studiu aprofundat privind toxicitatea și proprietățile cancerigene a glifosatului. Rezultatele acestuia însă nu au fost prezentate. Mai mult, EFSA a luat două decizii ce țin de interzicerea accesului la detaliile cercetării.

Curtea Supremă a Uniunii Europene a anulat aceste două decizii EFSA și a obligat Autoritatea de a prezenta detalii privind toxicitatea și proprietățile cancerigene ale glifosatului.

Într-o declarație făcută public, Curtea Supremă a Uniunii Europene a menționat săptămâna trecută că, interesul public pentru accesul la informații despre glifosat este legat nu numai de cunoașterea faptului cum și în ce cantități acesta poate fi administrat, ci și de perceperea impactului acestor emisii, deoarece agricultorii nu înțeleg pe deplin cât de nocive sunt acestea.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii