Moldova Curată: Cu câteva zile înainte de alegeri, Cancelaria de Stat a împărțit milioane de lei unor organizații neguvernamentale

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Cancelaria de Stat a organizat 8 licitații în urma cărora 4 organizații neguvernamentale au obținut contracte de milioane de lei. La unele concursuri a participat câte un singur ofertant, scrie moldovacurata.md.

Foto: UNIMEDIA

Organizațiile conduse de membrii Consiliului de Integritate al ANI Sergiu Ostaf și Dumitru Țîra, de analistul economic Roman Chirca și de o persoană cu numele Andrei Bednîi vor primi în total 7 milioane de lei pentru a expertiza și evalua politicile publice.

Centrul de Resurse al Organizațiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului (CREDO), al cărui președinte este expertul în drepturile omului Sergiu Ostaf, a obținut un contract de 1 230 000 de lei, în baza căruia va evalua politicile pe domeniul asigurării drepturilor omului.

Cel de-al doilea contract obținut de CREDO are aceeași valoare – 1 230 000 de lei și a fost oferit pentru evaluarea politicilor în domeniul proceselor electorale, scrie moldovacurata.md.

Solicitat de Moldova Curată, directorul executiv al CREDO, Sergiu Ostaf, a declarat că nu știe câți ofertanți au participat la fiecare lot, inclusiv la cel referitor la ”Procesul electoral – evaluarea politicii de finanțare a campaniei”. ”Asta știe organizatorul licitației și probabil există undeva pe Mtender.md această informație. Noi am depus prin sistemul e-achizitii.md. Am fost informați la sfirsitul lui februarie, săptămâna trecută, marți-miercuri, că am fost selectați și că urmează procedura de semnare a contractului. Săptămâna trecută am primit notificarea de la Cancelaria de Stat pentru semnarea electronică a contractului, după care urmează procedura de înregistrare și activare a contractului, deci încă așteptăm finalizarea procedurii de contractare. Licitatia presupune libertatea competitiei, evident ca oricine (ONG, SRL, grup experti) poate participa la licitatie”, a spus Sergiu Ostaf.

Politicile în domeniul promovarea libertății presei și pluralismului mass-media vor fi evaluate de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare, al cărei președinte este o persoană pe nume Elena Tudose. Contractul adjudecat de această organizație este de 1 233 000 de lei.

Asociația Obștească Institutul de Dezvoltare din Moldova (IDM) a obținut un contract de 1 242 000 lei, pentru a evalua politicile din domeniul reformei justiției. Așa cum reiese din documentele depuse la concurs, acest ONG a fost înregistrat în anul 1999, președinte fiind o persoană pe nume Andrei Bednîi.

IDM este o organizație puțin cunoscută în spațiul public. În oferta propusă, Andrei Bednîi scrie că organizația a gestionat proiecte privind ”asigurarea accesului la informația juridică și transparența juridică”; privind consolidarea administrației publice locale; privind consolidarea asociației de avocați, dar și referitor la promovarea modului de viață sănătos, ultimul proiect fiind finanțat de Casa Națională de Asigurări în Medicină, în anii 2009 – 2010, iar în prezent ar fi implicată în elaborarea a trei ghiduri destinate tinerilor antreprenori.

Articolul integral îl puteți citi pe moldovacurata.md.


Pub