Petroliştii vor stabili noile preţuri la carburanţi: ANRE a aprobat noua metodologie

În cadrul ședinței de lucru de astăzi, 11 martie, a noilor membri din cadrul Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a fost aprobat Proiectul Metodologiei formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere.

Foto: UNIMEDIA

De fapt, s-a revenit la metodologia din 2007. Astfel, petroliștii vor fi liberi să vândă benzina și motorina cu căt vor dori, cu condiția ca profitul să nu depășească 10 %. Regulile vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

„Misiunea ANRE-ului este să monitorizeze. Parlamentul a stabilit că rata trebuie să fie până la 10%, iar agenții economici pe interior vor stabili rentabilitatea pentru fiecare produs în parte, în dependență de strategia de marketing. Însă, vă asigur, că Consiliul Concurenței va fi cu ochii pe piața produselor petroliere”, a declarat Ștefan Creangă.

„Să aveți mare grijă atunci când calculați această rentabilitate, deoarece Republica Moldova este un stat agrar. Astăzi, în Europa motorina este mai scumpă ca benzina și să nu ajungem și noi în asemenea situație. Vreau ca îndată să reacționați când va fi publicat în Monitorul Oficial”, a declarat directorul general al ANRE, Veaceslav Untilă.

De menționat că actualii directori au fost selectați în cadrul unui concurs public organizat de Comisia economie, buget și finanțe a Parlamentului Republicii Moldova.

Astfel, în funcția de director general ANRE a fost numit Veaceslav Untilă.

De asemenea, din consiliu mai fac parte fostul deputat Ștefan Creangă, ex-ministrul economiei Octavian Calmîc și Eugen Carpov.

Toate cele 5 funcții de director au devenit vacante după ce oficialii și-au prezentat demisia la sfârșitul anului trecut.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre Parlament pentru un mandat de șase ani.


Pub