(video) „O nouă lună ne așteaptă de a înfrunta ilegalitățile lui Igor Pîntea”. Avocații lui Veaceslav Platon în continuare nu sunt lăsați să se întâlnească cu clientul lor

Avocații lui Veaceslav Platon în continuare nu sunt lăsați să se întâlnească cu clientul lor. Astăzi, 11 martie, la ora 08:45 angajații Penitenciarului nr. 13, au comunicat avocaților să se prezinte pentru întrevedere la ora 15:00, însă veniți la penitenciar, acestora le-a fost închis accesul.

„O nouă lună ne așteaptă de a înfrunta ilegalitățile lui Pintea Igor, iar organele de drept vor sta cu ochii legați. Astăzi 11.03.2019 orele 08:45 angajații Penitenciarului nr. 13, au comunicat avocaților să se prezinte pentru întrevedere la orele 15:00 (asta deși la 06.11.2019 a fost înștiințat Pîntea despre intenția avocaților de a se prezenta la Penitenciar la orele 09:00).

Ulterior, la orele 15:00 nu sa permis avocaților la întrevedere cu Platon Veaceslav, la fel sub același pretext ca nu ar fi locuri libere.

P.S. Doar o persoana ca Pintea, care are un dosar penal pentru tortura, primește o așa placere de a-și bate joc în acest hal de avocați”, au scris avocații pe pagina de facebook.

Amintim că la data de 7 martie, avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a solicitat dreptul la apărare a deținutului Veaceslav Platon, prin asigurarea accesului imediat al avocaților la omul de afaceri. De asemenea, Ombudsmanul a cerut respectarea și protejarea drepturilor omului de afaceri de acces la informație și asistență medicală, care sunt drepturi fundamentale, garantate atît de standardele internaționale, cât și de cele naționale.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a cerut inițierea și desfășurarea unei anchete interne cu privire la legalitatea acțiunilor/inacțiunilor administrației Penitenciarului nr.13, care au generat încălcarea gravă a drepturilor deținutului, precum și tragerea la răspundere disciplinară a persoanelor responsabile din cadrul instituției.

De asemenea, Ombudsmanul intenționează să sesizeze Procuratura privind intentarea unei proceduri penale în privința persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Penitenciarului nr.13 care au comis încălcări ce au generat lezarea drepturilor și libertăților omului.

UNIMEDIA amintește că după ce avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a dat asigurări avocaților lui Veaceslav Platon că vor avea acces pentru a se vedea cu clientul lor, la data de 6 martie, Alexandru Bodnariuc, Eduard Rudenco și Valeriu Pleșca au mers la Penitenciarul nr. 13, însă fără succes, lucru ce se întâmplă deja de o lună.

Apărătorii au comunicat că Veaceslav Platon urma să fie consultat luni, 4 martie, de către un dentist, lucru însă care nu s-a întâmplat. Cauza ar fi suprapunerea orei cu așa-zisa întrevedere cu avocații.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Oleg Pantea, a comunicat pentru jurnaltv.md că avocații nu au fost lăsați să intre, întrucât instituția nu avea spații libere pentru întrevederi la ora respectiv

UNIMEDIA amintește că marți, 5 martie, avocații lui Veaceslav Platon urmau să se întâlnească cu clientul lor. Despre aceasta directorul Penitenciarului nr. 13, Igor Pîntea, a informat-o pe Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Reacția lui Igor Pîntea vine urmare a vizitei din 1 martie curent a unui grup de angajați ai Oficiului Avocatului Poporului la instituția vizată, pentru a iniția un proces de mediere a conflictului apărut între administrația Penitenciarului nr. 13 și avocații lui Veaceslav Platon. Tot atunci, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a recomandat eliminarea tuturor barierelor pentru realizarea de către apărători a atribuțiilor lor profesionale și respectarea drepturilor persoanelor deținute în custodia statului, inclusiv la apărare.

Procesul de mediere a eșuat, însă directorul Penitenciarului nr. 13, Igor Pîntea a dat asigurări că îl va contacta în scurt timp pe Avocatul Poporului pentru a reveni la problema accesului avocaților în Penitenciarul nr. 13. În aceeași zi, Maia Bănărescu l-a vizitat pe Veaceslav Platon, pentru a se încredința că acestuia nu i-au fost provocate leziuni corporale și că îi sunt asigurate condițiile adecvate de detenție.

În acest sens, avocatul asociației Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, a venit cu o reacție și susține că în Penitenciarul nr. 13 avocații nu-și pot vizita clienții din cauza obstacolelor create de administrație. Avocații de mult sunt văzuți mercenari, cei care apără criminalii, mizeriile, pericolul societății.

UNIMEDIA amintește că pe 20 aprilie 2017, Veaceslav Platon a fost condamnat în prima instanță la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.


Pub