/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Postul mare a început. Zeci de creștini au venit în această dimineață la biserică pentru a marca începutul Postului Paștelui

missing
11 martie 2019, ora 19:34

Creștinii care au venit în această dimineață să asculte liturghia la Catedrala Mitropolitană spun că s-au pregătit minuțios de această zi.

„Chiar de dimineață nu am mâncat nimic, pentru că se spune că se ține un post aspru săptămâna aceasta și să ne rugăm”.

„Am ținut post săptămâna albă și acum încep să țin postul care-i până la sfârșit, de șapte săptămâni”.

„M-am sculat, mi-am făcut rugăciunile, am venit la Sfânta biserică, m-am închinat”.

Deși vor trebui să renunțe la carne, lactate și ouă, credincioșii spun că acest obicei este benefic, astfel curățindu-și nu doar trupul, dar și sufletul.

„Și noi ca să venim, că suntem păcătoși și facem păcate, începem Postul Mare în curățenie, fără grăsimi, fără mâncare, ca să fim sănătoși, să putem duce viața”.

„Mai lăuntric, suntem mai fericiți și trebuie în primul rând să ne iertăm unul pe celălalt, că mai este o zicală că nu e păcat ceea ce intră în gură, dar ceea ce iese de la noi și asta e cel mai important”.

Preoții spun că postul nu înseamnă doar restricții pe plan alimentar, dar și spiritual.

Pentru noi, creștinii, acest post reprezintă o primăvară a sufletului. Ne rupem de cele trupești, adică de produsele animaliere, dar totodată dăm la o parte distracțiile, plăcerile și tot ceea ce cu ne-am deprins în viața de zi cu zi”, Octavian Moșin, preot.

Totodată, în perioada Postului Mare, creștinii sunt îndemnați să viziteze mai des biserica.

Credincioșii sunt îndemnați să vină să primească Sfintele Taine, deci în primul rând să se spovedească. Lucrul acesta ar putea să-l facă convenind cu preotul-duhovnic, în orice zi a acestei perioade, pentru ca să facă o baie a sufletului mai minuțioasă”, Octavian Moșin, preot.

Postul Mare a început astăzi și va dura 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor. În această perioadă, sunt interzise cununiile, botezurile și sfințirile de locuințe. În acest an, ortodocșii vor sărbători Paștele pe 28 aprilie.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Tudor Bigu, Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram