Curtea liceului „Lucian Blaga” transformată în parcare: Ion Iovcev trage alarma, Nina Ştanski spune că ea nu există

Liceul cu predare în limba română „Lucian Blaga” din regiunea transnistreană începe noul an de studiu cu o problemă majoră – curtea instituţiei unde de obicei aveau loc festivitatea de începere a noului an şcolar s-a transformat într-o parcare. Şi acesta potrivit unei decizii a directorului scolii sportive nr.2 de la care Liceul cu predare în limba română arendează clădirea.

Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” declară că administraţia şcolii cu profil sportiv a permis ca aici să fie aduse autobuzele şcolare ale instituţiilor de învăţământ din stânga Nistrului, pentru a fi reparate. Acest lucru se întâmplă de mai bine de un an şi este o provocare din partea administraţiei separatiste.

„Directorul școlii sportive a transformat curtea instituţiei într-un parc de autovehicule, microbuze, autobuze învechite… A început construcţia unor garaje chiar pe teritoriul unde trebuie să petrecem careul solemn de 1 septembrie. Multe maşini sunt defectate,iar reparaţia lor se face în ograda liceului, astfel punând în pericol securitatea elevilor”, a scris pe pagina sa de facebook directorul liceului Ion Iovcev.

Pe de altă parte, așa numitul ministru de externe din stânga Nistrului, Nina Ștanski, a declarat astăzi presei, după întrevederea cu vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov, că Iovcev vorbește despre o problemă inexistentă.

„Dacă o chestiune de acest fel ar fi existat, credeți că domnul Osipov nu avea să discute acest fapt în ședință?”, a întrebat retoric Ștanski. „Acest om, Ion Iovcev, este o figură atât de scandaloasă, încât mă tem să comentez această chestiune pentru ca cuvintele mele să nu fie interpretate greșit”, a spus aceasta.

Ba mai mult, Nina Ştanski sugerează că toţi directorii școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor avea probleme.

„Nu exclud că Comisia Mixtă Chișinău-Tiraspol va mai executa câteva controale, iar directorii școlilor românești nu vor auzi ceea ce vor. Dar prea puțin mă deranjează dispoziția unui anumit director, dacă nu se știe cum sunt hrăniți acei copii, cum sunt îngrijiți, în ce condiții învață, etc. Sunt copii, chiar dacă problema este una politică”, a relatat Ştanski.

Fără a se putea linişti, Ştanski l-a asemuit pe directorul liceului cu personajul fabulei cu băiatul care striga că vin lupii. Cazul directorului este similar. Când lupii vor veni cu adevărat, nimeni nu va veni să îl salveze”, a spus Ștanski.

Reamintim că acum doi ani administraţia şcolii cu profil sportiv a decis să îngrădească ograda comună cu sârmă ghimpată.

Între timp Ion Iovcev a postat pe pagina sa de facebook imagini din curtea liceului:

r

r

r

r

r

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.