image
Sursa foto: jurnal.md

Jaful miliardului: Dovada implicării Marinei Tauber în preluarea controlului asupra BEM // Investigație Jurnal TV

Rezultatul alegerilor din 24 februarie le ofera mai multor dintre persoanele nominalizate de Kroll drept participante la „furtul miliardului” posibilitatea sa ocupe fotolii in Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XXI-a. Una dintre acestea este Marina Tauber, numarul doi din lista Partidului Sor.

Analiza rulajelor bancare ale firmelor implicate in frauda scoate in evidenta faptul ca Tauber a participat nu doar la achizitionarea Unibank-ului, cum s-a aratat in vestitul raport. Ea a fost implicata si la preluarea controlului asupra Bancii de Economii. Totodata, Tauber a fost implicata in transferuri identice cu cele, pentru care fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat.

Marina Tauber este una dintre persoanele enumerate de către detectivii financiari de la Kroll drept membrul al Grupului Șor, care a acționat concertat alături de alte 20 de persoane și entități din același grup, din Republica Moldova și de peste hotare, la preluarea controlului asupra Unibank, pe 17 august 2012. Instituția internațională, angajată de Banca Națională a Moldovei să investigheze „furtul miliardului”, a descris acest eveniment drept prima etapă din jaful bancar, urmată, în 2013, de preluarea controlului asupra Băncii Sociale și a Băncii de Economii, iar în 2014 - de falimentarea tuturor celor trei instituții.

Însă, implicarea Marinei Tauber nu se limitează la achiziționarea Unibank. În extrasele de pe conturile deținute în banca letonă ABLV de firmele implicate în fraudă, oferite presei de către avocatul Ion Crețu, figurează atât numele Tauber, cât și denumirea unui SRL, pe care aceasta îl conducea - Metal Trade Group. Tauber a deținut funcția de director în această companie moldovenească cu capital străin în perioada anilor 2012-2015.

Analiza acestor rulaje bancare scoate în evidență faptul că Tauber a fost implicată și în procesul de preluare a controlului asupra Băncii de Economii. Pentru a arăta cum anume, vom descifra, în primul rând, acest transfer de aproape patru milioane de euro făcut personal de Marina Tauber pe 27 iunie 2013. Cifra exactă - 3 milioane 824 de mii de euro.

Banii au fost transferați de pe un cont al lui Tauber deținut în banca rusească Alef Bank, pe contul offshorului Armadale Business Services LLP, în ABLV Bank. Armadale este una dintre zecile de companii care a participat la spălarea banilor furați din cele trei bănci moldovenești. Vom preciza că acest offshor figurează în condamnarea fostului premier Vladimir Filat, ca una dintre firmele intermediare în fraudă.

Totodată, subliniem că Armadale este una dintre companiile implicate în jaful bancar, înființată de către unul dintre fiduciarii președintelui Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Este vorba despre Marios Papantoniou, contabilul originar din Cipru, stabilit în Marea Britanie. Acesta este unul dintre fondatorii Axiano Company Secretaries Limited, poziție din care a semnat în 2004 un document pentru a confirma că îi oferă servicii fiduciare lui Vladimir Plahotniuc și că figurează doar cu nume într-o afacere de-a acestuia.

Papantoniou, care a deschis mai multe dintre firmele implicate în jaful bancar din Republica Moldova, a fost contactat de Jurnal TV în vara lui 2018, pentru a fi întrebat cine l-a angajat și cine este beneficiarul real al companiilor, care au scos din țară „miliardul”. Omul a declarat atunci că a fost folosit de persoane corupte pentru a fura din bănci și, posibil, pentru alte infracțiuni.

El a refuzat să dea nume, dar a spus că se va afla cine a stat în spatele acestor crime doar atunci, când moldovenii vor scăpa de bancherii și politicienii corupți. Totodată, Papantoniou a subliniat că indivizii ale căror nume nu le spune sunt persoane de nivel înalt.

Revenind la transferul de aproape patru milioane de euro făcut de Tauber în iunie 2013, precizăm că odată ajunși pe conturile Armadale, banii au fost reexpediați către alte firme din lațul fraudei. Spre Regional Group LTD, apoi, împreună cu sume venite și din alte părți, spre Roseau Alliance LLP.

Acesta din urmă este tocmai compania, care a îndeplinit una dintre condițiile impuse de autoritățile Republicii Moldova pentru cedarea Băncii de Economii - procurarea unor credite neperformante. Rezultă că Roseau, participantă la preluarea controlului asupra Băncii de Economii de către Grupul Șor, a fost finanțată cu aproape 4 milioane de euro prin transferul făcut de Marina Tauber.

Contactată de Jurnal TV, vicepreședintele Partidului Șor nu a răspuns care a fost proveniența banilor. Reacția Marinei Tuaber o vom publica integral la sfârșitul acestui material.

O altă descoperire care poate fi făcută în urma analizei rulajelor bancare este că una din trei tranșe de bani vărsate de Tauber pentru procurarea acțiunilor la Unibank a provenit tot din această bancă. Și anume dintr-un credit primit de firma din holdingul Șor, Moldclassica International SRL. Cum ar fi să cumperi casa vecinului cu bani împrumutați tot de la vecin. Iată cum se descifrează acest șiretlic:

Potrivit informațiilor publicate în primul raport Kroll, Marina Tauber a cumpărat 4,6 la sută din Unibank cu bani vărsați în trei tranșe - toate trei sume fiind împrumutate. Două - în 2012, de la un offshor. Iar a treia - în noiembrie 2013, de la SRL-ul pe care îl conducea - Metal Trade. Aici este vorba despre un împrumut de 4 milioane 600 de mii de lei. Acum, deschidem mapa cu rulajele bancare. Să verificăm dacă e posibil de stabilit de unde a luat această companie banii, pe care i-a împrumutat lui Tauber și care pe 18 noiembrie 2013 au fost plătiți pentru procurarea acțiunilor la Unibank.

În extrasele bancare ale firmelor implicate în fraudă observăm un transfer făcut de offshorul Torprom Universal LLP către Metal Trade. Cu trei zile mai devreme, pe 15 noiembrie 2015. În valoare de 267 mii de euro. Potrivit cursului valutar din acea zi, această sumă echivala cu 4 milioane 640 de mii de lei, adică aproximativ suma împrumutată lui Tauber pentru acțiuni Unibank. Torprom, la rândul său, a primit banii de la offshorul Branch Marketing LTD. Branch a primit un transfer de 3 milioane și 900 de euro de la Division Top LLP.

Division a primit trei milioane de la SRL-ul din Grupul Șor Moldclassica International. Moldclassica, la rândul său, a scos acești bani din Unibank, pe 15 noiembrie 2013, sub formă de credit. Astfel, vedem că banca a fost cumpărată, cel puțin parțial, cu bani tot din această bancă.

O altă constatare care poate fi făcută în urma analizei rulajelor bancare ale firmelor implicate în jaf, dar și a confruntării acestora cu informațiile accesibile publicului din dosarul penal instrumentat de Procuratura Anticorupție, este că Tauber, prin intermediul SRL-ului pe care îl conducea, Metal Trade, a făcut și primit transferuri identice cu cele pentru care a fost condamnat fostul deputat Chiril Lucinschi.

În decizia de condamnare a acestuia în primă instanță îi este incriminat un credit de 5 milioane de lei scos, pe 27 martie 2013, din Unibank de SRL-ul Toast de lux, atribuit lui Lucinschi. Mai exact, felul în care acest împrumut a fost ulterior rambursat din bani despre care procurorii afirmă că Lucinschi trebuia să știe că sunt iliciți.

Acum vom deschide din nou mapa cu rulajele bancare ale firmelor implicate în fraudă pentru a vedea care a fost drumul acestor bani. Peste o zi de la primirea creditului, pe 28 martie 2013, Toast de Lux a expediat în străinătate, către firme din Grupul Șor, 401 mii de dolari, echivalentul în acea zi a aproximativ 5 milioane de lei, adică valoarea împrumutului descris de procurori. Prima firmă destinatară - Zonitech Properties Limited. Aceasta, însă, nu păstrează banii, ci îi trimite offshorului Unitrade Association LTD.

Nici aici banii nu se rețin. Împreună cu sume venite din alte offshoruri, dolarii de la Toast de Lux, pleacă spre Roseau Alliance, într-un transfer total de aproape 5,7 milioane. Această firmă din Grupul Șor am amintit-o și mai sus.

Ea a cumpărat credite neperformante de la BEM în mai multe tranșe, iar prima plată a făcut-o tocmai pe 28 martie 2013, ziua în care a primit bani inclusiv din creditul luat de Toast de Lux de la Unibank, cu o zi mai devreme, pe 27.

Prin descifrarea drumului banilor din împrumutul primit de firma atribuită lui Lucinschi am vrut să subliniem două lucruri.

Unu: constatarea că Roseau a cumpărat credite neperformante de la BEM cu bani din credit de la Unibank.

Doi: una dintre celelalte plăți care au venit tot pe 28 martie pe contul Unitrade pentru a fi expediată către Roseau, în valoare de 883 de mii de dolari a provenit de la SRL-ul condus de Marina Tauber, Metal Trade Group. Iată drumul întreg: Pe 28 martie 2013, offshorul britanic Panarom Management LLP primește de la Metal Trade 883 de mii de dolari, pe care îi trimite imediat spre Unitrade, tot acolo unde au venit și de la Lucinschi, doar că pe pagina următoare din rulaj.

Și tot acolo de unde ulterior banii amestecați din mai multe surse pleacă spre Roseau, offshorul care în acea zi cumpăra credite neperformante de la BEM. Nu nutrețuri, și nu armatură, cum se indica fictiv în plățile primare, ci datorii.

Transferurile în care au fost implicate firma atribuită lui Lucinschi și cea condusă de Tauber au avut drumuri identice nu doar atunci când banii au plecat din Republica Moldova în offshoruri, dar și atunci când au făcut cale întoarsă, peste nouă luni. Lucinschi a fost condamnat inclusiv pentru faptul că împrumutul din martie al firmei sale a fost restituit în decembrie, cu bani scoși deja din Banca Socială, de SRL-ul din grupul Șor - Demicor.

În ultimă instanță, transferul către Toast de Lux a fost făcut de offshorul Torprom Universal LP, care i-a trimis 278 de mii de euro, despre care procurorii afirmă că Lucinschi trebuia să știe că sunt bani murdari. Iată acest transfer este invocat de procurori. Este greu de crezut că poți să-l vezi pe unul și să nu-l vezi pe altul - de două ori mai mare, pe aceeași pagină din rulaj. Metal Trade, condusă de Tauber, a primit concomitent cu Toast de Lux, atribuită lui Lucinschi, 529 de mii de euro, despre care procurorii au afirmat că sunt bani iliciți.

Pentru o vizualizare mai bună a similitudinii dintre transferurile în care au fost implicate ambele firme le vom desena pe tablă. Așa cum pe 28 martie 2013 banii de la Lucinschi au ajuns la Roseau, tot așa au ajuns și de la Tauber. Mai exact, de la SRL-uri în care cei doi erau implicați. Totodată, așa cum pe 27 decembrie 2013 Lucinschi a primit de la o firmă din Grupul Șor bani calificați de procurori drept iliciți, exact așa a primit și Tauber o sumă chiar mai mare.

Nu este clar de ce în condițiile în care Lucinschi este condamnat, Tauber are liber să intre în Parlament.

Procuratura Anticorupție încă nu ne-a răspuns la o solicitare de informații. Am întrebat dacă Marina Tauber are vreun statut în dosarul fraudei bancare, iar dacă nu are, atunci ce motive au avut procurorii să ignore partea din rulaje, care o incriminează pe vicepreședinta partidului Șor. Autoritățile dețin aceste documente - extrasele de pe conturile firmelor implicate în „furtul miliardului” - de aproape patru ani, din septembrie 2015.

La telefon, Marina Tauber ne-a declarat că informația din rulaje ar fi eronată și că de fapt, „miliardul” ar trebui să fie căutat la Jurnal TV.

În aceste condiții, reporterul Jurnal TV a adunat de pe masa sa de lucru dovezile care vorbesc despre implicarea lui Tauber în frauda bancară de la BEM, Banca Socială și Unibank și a mers cu setul de documente la Jora de Mijloc, pentru a i le arăta primăriței, cum a cerut. Degeaba, însă. Tauber nu a vrut să vadă probele, solicitându-i reporterului să se înscrie la audiență.

Ulterior am solicitat și audiență, dar nici „mâine”, nici „poimâine” nu am avut ocazia să-i prezentăm Marinei Tauber dovezile solicitate. Consiliera sa ne-a anunțat că primărița s-ar putea rupe de la treburile comunei Jora de Mijloc, pentru o comenta probele care o incriminează, abia peste trei luni - la sfârșit de lună mai, într-o zi de sâmbătă. Sau și mai bine, peste jumătate de an, într-o duminică din septembrie. În schimb, vicepreședinta Partidului Șor ne-a propus să bem ceai.

Marina Tauber circulă cu un automobil Lexus, care costă zeci de mii de euro, dar care nu se regăsește în declarațiile de avere ale primăriței. Funcționara a indicat în dările de seamă depuse pe parcursul timpului venituri scunde. De exemplu, în ultimii doi ani ea a câștigat doar 80 de mii de lei. Acest venit este de aproape 800 de ori mai mic decât transferul făcut de ea pe 27 iunie 2013, despre care am vorbit mai sus. Cu asemenea câștiguri, pentru a aduna suma pe care a trimis-o în offshor, i-ar trebui... 1548 de ani.

Pe durata aflării echipei Jurnal TV pe teritoriul Primăriei comunei Jora de Mijloc aici și-a făcut apariția o mașină folosită de către o altă persoană implicată în frauda de la BEM - Nani Abashidze - și ea, ca și Tauber, acționară la Unibank. Aceeași Nani Abashidze, care după cum am arătat într-un material publicat anul trecut, a înființat o afacere împreună cu soția judecătorului de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală. Afacere pe care magistratul nu a indicat-o în declarațiile de avere.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: