(video) Cine a fost Viorel Mardare și prin ce s-a remarcat

Nu e om în Republica Moldova care să nu fi auzit de Viorel Mardare sau să fi văzut măcar unul din spoturile sale. Regizorul în vârstă de 37 de ani a fost diagnosticat cu cancer în 2018, iar la 9 martie 2019 s-a stins din viață.

Foto: Viorel Mardare

Boala lui Viorel a mobilizat sute de oameni într-o campanie online de donații cu un singur scop, să fie salvat, iar Republica Moldova să nu piardă un om atât de talentat.

După ce în 2016 acesta a uimit aproape întregul mapamond cu filmuleţul „Go on. Fruits from Moldova”, în care melodia lui Freddy Mercury a ajuns să fie interpretată într-un mod mai deosebit de moldoveni, anul trecut, dânsul a realizat o altă „capodoperă” cinematografică – #BeOurGuest, în care apare, nimeni altul decât aşa zis-ul Brad Pitt.

„Ieşite din uz au fost valorile de care mă ţineau părinţii. Altfel, eram azi deputat sau businessman”, zicea Mardare într-un material pentru revista VIP Magazin, în anul 2013, cu 32 de offorisme.

Casele unora au prea mult… termopan şi tăcere. Sătule de iarbă sunt... doar vacile din Amsterdam. Timp de doi ani… simt. Unele femei sunt ca… celelalte femei”, mai spunea regizorul în offorismele sale.

Vedeți mai jos câteva dintre creațiile lui Viorel Mardare.

„Go on. Fruits from Moldova”

„Fii oaspetele nostru”

Un alt spot devenit popular este spotul publicitar pentru o benzinărie. „Pătrunjel nu avem, în rest, avem de toate”.

Viorel Mardare este cunoscut și pentru regizarea scurt metrajului „Discoteca se amână”.

În 2016, în cadrul campaniei #FărăFrică, deșfășurate pe portalui UNIMEDIA, Viorel Mardare spunea că îi este frică de întuneric, iar în ziua în care nu iar mai fi frică, ar plăti mai puțin pentru Union Fenosa.

Viorel Mardare împlinise vârsta de 37 de ani la 7 octombrie 2019. Atunci, prietenii săi au organizat un eveniment numit „Onomastica lui Viorel”. La eveniment dedicat zilei de naștere a regizorului s-au adunat fonduri pentru tratamentul împotriva cancerului de care suferea Viorel Mardare.

A fost o seară de suflet, unde în urma licitației, au fost cumpărate textele lui Viorel scrise de-a lungul anilor, cu semnătura lui (la propriu și la figurat). S-au licitat șase vinuri rare și alese din colecțiile unor producători autohtoni sau colecții personale ale unor amatori de vin. Toți cei prezenți și-au procurat hanorace cu expresiile lui Viorel inscripționate pe ele.

Și, în final, dar nu cel din urmă, prietenii lui Viorel au dansat pe muzica trupei Snails.

Pe 15 februarie 2019, sora acestuia scria că Viorel Mardare se afla în Republica Moldova și din 21 ianuarie era internat în spitalul oncologic din Chișinău.

„Viorel din 21 ianuarie este internat la spitalul oncologic. Pe 24 ianuarie a făcut o chimioterapie, astăzi (n.r. 15 februarie) a venit timpul următoarei. Vor mai fi. Așa a decis doctorul din Austria, la aceeași concluzie au ajuns și medicii noștri. Boala nu e una simplă, metastazele sunt multe și agresive, nu pot fi operate, doar tratament de lungă durată, chimic”, scria Angela Mardare Titencov.

Azi dimineață însă, Viorel Mardare a decedat.


Pub