/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Ultima oră! Curtea Constituțională a VALIDAT alegerile parlamentare din 24 februarie

missing
09 martie 2019, ora 17:44

Curtea Constituțională a emis astăzi hotărârea prin care a confirmat alegerile parlamentare care au avut loc pe 24 februarie. Prin decizia sa, Înalta Curte a validat mandatele tuturor celor 101 deputați care au acces în noul legislativ. Totodată, Curtea a confirmat listele candidaţilor supleanţi.

După scrutin, pe circumscripția națională patru partide acced în noul Parlament.

Primul este PSRM, cu 31,15%, urmat de blocul ACUM care a acumulat 26,84%; PDM cu 23,62% și Partidul „Șor” cu 8,32%. . În baza acestor rezultate, PSRM a obținut 18 mandate de deputat, blocul ACUM – 14 mandate, PDM – 13 mandate, iar „Șor” – 5 fotolii de deputat.

Cele 51 de fotolii de deputat obținute pe circumscripții uninomnale sunt împărțite în felul următor: 17 PSRM, 17 PDM, 12 ACUM, 2 Partidul „Șor” și trei candidați independenți.

Astfel, în total, Partidul Socialiștilor deține 35 de mandate în noul legislativ, Partidul Democrat – 30 de mandate, blocul electoral ACUM DA PAS – 26 de mandate, Partidul „Șor” – 7 mandate și trei deputați au acces în Parlament fiind candidați independenți. Astfel, niciun partid nu dispune de numărul suficient de voturi pentru a putea crea o majoritate parlamentară.

De asemenea, Curtea Constituțională a respins demersurile blocului electoral ACUM de a declara nevalide alegerile din cinci circumscripții uninominale, dar și cererea privind redistribuirea mandatelor obținute de partide pe circumscripția națională.

Lista întreagă a deputaților din noul legislativ o găsiți aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram