Prima căsătorie gay din istoria SUA, validată oficial după 50 de ani

Prima căsătorie gay din istoria Statelor Unite a fost validată în mod oficial la finalul unei bătălii judiciare de aproape o jumătate de secol.

Foto: nbcnews.com

Michael McConnell şi Jack Baker au obţinut un certificat de căsătorie în 1971, profitând de neglijenţa unui funcţionar al Biroului de Stare Civilă din Minnesota, care nu şi-a dat seama că cei doi solicitanţi erau persoane de acelaşi sex.

Michael McConnell şi Jack Baker au devenit astfel primul cuplu de homosexuali care s-au căsătorit aparent în mod legal în Statele Unite şi, probabil, primul cuplu gay din lumea întreagă căsătorit legal.

Uniunea lor nu a fost totuşi înregistrată oficial, odată cunoscută realitatea situaţiei lor.

Procedura judiciară pe care cei doi parteneri de viaţă au demarat-o pentru a obţine acea validare a durat aproape cinci decenii. Ei au primit în urmă cu trei săptămâni ultimul document care lipsea pentru recunoaşterea deplină a uniunii lor maritale: drepturile la pensia de urmaş, în calitate de cuplu căsătorit.

În epocă, acest stat american nu interzicea în mod explicit căsătoria între persoanele gay, un vid juridic de care au profitat cei doi bărbaţi.

O decizie a Curţii Supreme a Statelor Unite a legalizat căsătoriile gay pe întregul teritoriu american în anul 2015.


Pub