Studiu: Moldovencele, discriminate
Social 8 martie 2019, 17:57 | 1011

Femeile din Republica Moldova sunt în continuare discriminate. O constată autorii studiului ”Indexul egalității de gen”, care a fost lansat astăzi. Ei vorbesc despre mari carențe la acest capitol. Asta pentru că mulți compatrioți de-ai noștri consideră în continuare că moldovencele trebuie să aibă grijă de casă și copii, nu au ce căuta în politică, iar bărbatul este cel care ar urma să aducă bani în familie.

Studiul ”Indexul egalității de gen” a fost realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Datele arată că, în 10 ani, starea lucrurilor la acest capitol s-a îmbunătățit doar cu trei puncte, pe o scară de la zero la o sută. Chiar dacă ponderea celor care consideră că femeile din Republica Moldova nu au ce căuta în politică a scăzut de la 29 la sută, în anul 2017, la 19,5 la sută, în prezent, acest domeniu înregistrează cea mai mare inegalitate.

O situație similară se atestă și în cazul rolurilor tradiționale ale femeilor și bărbaților. Cercetarea respectivă arată că stereotipurile persistă în continuare în mintea multor moldoveni.

În același timp, violența față de femei continuă să fie o practică tolerată în Republica Moldova. Unii concetățeni de-ai noștri consideră că femeile trebuie să tolereze agresiunile pentru a păstra familia, iar alții susțin că femeile ar merita acest lucru.

Studiul ”Indexul egalității de gen” a fost elaborat cu sprijinul Agenției Elvețiene de Dezvoltare și Cooperare și al Guvernului Suediei, în parteneriat cu Consiliul pentru Eliminarea și Prevenirea Discriminării și Asigurării Egalității din Republica Moldova. Cercetarea măsoară nivelul de egalitate între femei și bărbați pe șase domenii cheie: piața muncii, politică, educație, accesul la resurse, sănătate și percepții și stereotipuri. Pentru fiecare domeniu a fost calculat un sub-index, care poate varia de la zero, ceea ce înseamnă o inegalitate totală între femei și bărbați, și o sută, ce indică o egalitate de gen perfectă.

Opinia ta contează. Comentează!