/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

Finlanda: Guvernul demisionează după eşecul reformei în domeniul sănătăţii

missing
08 martie 2019, ora 16:54

Guvernul Finlandei şi-a prezentat demisia vineri, 8 martie iar premierul Juha Sipila şi-a motivat decizia prin imposibilitatea de a reforma sistemul de sănătate în actualul mandat, transmite Reuters. Preşedintele Sauli Niinisto a acceptat demisia şi i-a cerut lui Sipila să conducă acelaşi cabinet, ca interimar, până la numirea unui nou guvern, menționează Agerpres. 

Alegerile parlamentare erau deja programate pe 14 aprilie.

Premierul demisionar a precizat că se aşteaptă ca viitorul guvern de la Helsinki să poată fi format până în iunie sau iulie. Finlanda urmează să preia de la România preşedinţia Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie.

Sipila a declarat că este „extrem de dezamăgit” că nu a reuşit să realizeze reforma în domeniul sănătăţii.

Reuters arată că asistenţa medicală extinsă de care beneficiază tradiţional finlandezii are costuri foarte ridicate, în contextul îmbătrânirii accelerate a populaţiei.

Guvernul a estimat că reforma propusă ar fi redus creşterea cheltuielilor publice pentru sănătate şi asistenţa socială la 0,9% anual, faţă de 2,4%, cât se preconizează acum pentru perioada 2019-2029.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram