Huawei dă în judecată guvernul american. Nou episod în războiul economic

Firma chineză Huawei a intentat joi un proces guvernului american, susţinând că legea prin care i se restricţionează afacerile în SUA este neconstituţională.

Foto: simbol

Compania producătoare de echipamente de telecomunicaţii a precizat că s-a adresat unei instanţe federale din statul Texas, unde a atacat o secţiune din legea autorizării pentru apărarea naţională (National Defense Authorization Act, NDAA), promulgată de preşedintele Donald Trump în august anul trecut. NDAA interzice instituţiilor federal şi furnizorilor acestora achiziţionarea produselor şi serviciilor Huawei, relatează Agerpres.

Procesul continuă seria confruntărilor dintre SUA şi China, care în 2018 şi-au aplicat reciproc tarife comerciale de ordinul miliardelor de dolari, reaminteşte Reuters. La sfârşitul anului, directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada, la cererea Statelor Unite. Autorităţile americane au urmărit însă activităţile companiei încă dinainte ca Trump să declanşeze conflictul comercial, au declarat Reuters 10 persoane care cunosc anchetele şi documentele legate de acestea consultate de agenţie.

Preşedintele în exerciţiu al Huawei, Guo Ping, susţine într-un comunicat că “Congresul SUA nu a reuşit, de mai multe ori, să furnizeze nicio dovadă în sprijinul restricţiilor sale împotriva produselor Huawei. Suntem nevoiţi să declanşăm această acţiune juridică - ultima noastră posibilitate corespunzătoare”. “Această interdicţie nu este doar ilegală, ci restricţionează şi implicarea Huawei într-o concurenţă corectă, afectând în ultimă instanţă consumatorii din SUA. Aşteptăm cu nerăbdare verdictul curţii”, a adăugat el.

În proces, poziţia companiei este că echipamentele şi serviciile sale “sunt supuse unor proceduri avansate de securitate şi că nu s-a putut dovedi că au căi secrete de acces, implanturi sau alte vulnerabilităţi de securitate intenţionate în niciuna din cele peste 170 de ţări unde se folosesc echipamentele Huawei”.

Înainte de interdicţie, Huawei - una din cele mai mari firme din lume în domeniul echipamentelor de telecomunicaţii - avea o cotă mică de piaţă în Statele Unite, dar urmărea să se poziţioneze în avangarda 5G, ultima generaţie de reţele şi servicii mobile.

Washingtonul insistă ca aliaţii săi să nu implice Huawei în reţelele 5G, deoarece o lege adoptată în China în 2017 obligă firmele să coopereze cu serviciile de informaţii.

Sursa: Agerpres


Pub