(doc) Avocatul Poporului va sesiza Procurtura Generală și cere inițierea unei anchete interne în cazul avocaților lui Veaceslav Platon, care nu sunt lăsați la întrevedere de aproximativ o lună

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care asigură temporar atribuțiile de Avocat al Poporului, solicită Autorității Naționale a Penitenciarelor (ANP) repunerea neîntârziată în dreptul la apărare a deținutului Veaceslav Platon, prin asigurarea accesului imediat al avocaților la omul de afaceri. De asemenea, Ombudsmanul cere respectarea și protejarea drepturilor omului de afaceri de acces la informație și asistență medicală, care sunt drepturi fundamentale, garantate atît de standardele internaționale, cât și de cele naționale.

Foto: UNIMEDIA

Într-un aviz cu recomandări expediat ANP se menționează că persoanei vizate i s-a încălcat în mod grosolan dreptul la apărare, dat fiind că timp de aproximativ o lună de zile Veaceslav Platon nu are posibilitatea să se întâlnească cu avocații. În document se mai constată violarea flagrantă a drepturilor deținutului de acces la informații și la asistență medicală.

Evoluțiile de ultimă oră în cazul deținutului Platon reflectă o diminuare dramatică a valorii institutului juridic de apărare în Republica Moldova, susține Maia Bănărescu. Ombudsmanul apreciază această stare de lucruri drept extrem de periculoasă din perspectiva protecției drepturilor și libertăților omului și consolidării statului de drept în țara noastră.

Maia Bănărescu consideră inadmisibile orice justificări de ordin logistic sau financiar invocate de autoritățile responsabile atunci când sunt afectate drepturile omului și demnitatea umană.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului mai cere inițierea și desfășurarea unei anchete interne cu privire la legalitatea acțiunilor/inacțiunilor administrației Penitenciarului nr.13, care au generat încălcarea gravă a drepturilor deținutului, precum și tragerea la răspundere disciplinară a persoanelor responsabile din cadrul instituției.

De asemenea, Ombudsmanul intenționează să sesizeze Procuratura privind intentarea unei proceduri penale în privința persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul Penitenciarului nr.13 care au comis încălcări ce au generat lezarea drepturilor și libertăților omului.

Ombudsmanul mai solicită întreprinderea unor măsuri eficiente pentru asigurarea exercitării efective a dreptului la apărare al tuturor deținuților din Penitenciarul nr.13 Chișinău, prin elaborarea de reglementări interne în vederea standardizării acțiunilor administrației penitenciarelor cu privire la asigurarea dreptului la apărare al deținuților.

În legătură cu unele afirmații făcute de către avocații deținutului Platon privitor la o eventuală complicitate a Ombudsmanului cu administrația Penitenciarul nr. 13, Maia Bănărescu neagă aceste acuzații, apreciindu-le neîntemeiate și injurioase. Acțiunea de mediere care s-a dorit a fi inițiată pe 1 martie între conducerea Penitenciarului nr. 13 și avocații lui Veaceslav Platon a avut scopul de a dezamorsa situația creată și a soluționa problema în cauză, dar nu pentru a induce în eroare apărătorii omului de afaceri și a mima o încercare de a se antrena în acest proces.

Găsiți mai jos întreaga adresare a Avocatului Poporului.

UNIMEDIA amintește că astăzi, 7 martie, este a 28-a zi în care avocații lui Veaceslav Platon nu sunt lăsați să se întâlnească cu clientul lor.


Pub