Anticoruptie.md: Judecătorul lui Vlad Filat, sancționat pentru abateri de către CSM. Cine este acesta și cazurile de rezonanță în care a mai fost implicat

Trei avertismente și o eliberare din funcție este bilanțul sancțiunilor aplicate în 2018 de membrii Colegiului Disciplinar, subordonat Consiliului Superior al Magistraturii, conform raportului de activitate al instituției. Anul trecut, două avertismente i-au fost aplicate unuia și aceluiași judecător - Serghei Lazari de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. El este cunoscut pentru sentințele emise în ultimii ani în mai multe cazuri de rezonanță, precum cel al fostului premier Vlad Filat.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit raportului de activitate pentru 2018, la Colegiul Disciplinar au fost înregistrate 37 de sesizări cu privire la fapte ce pot constitui abateri disciplinare în privința judecătorilor. Dintre acestea, au fost examinate și pronunțate hotărâri pe 25 de sesizări, de două ori mai puține decât în 2017 și de aproape trei ori mai puține decât în 2016, scrie anticoruptie.md.

Sancțiunea sub formă de avertisment, cea mai blândă pedeapsă care poate fi aplicată judecătorilor care au comis abateri disciplinare, a fost aplicată în cazul a doi judecători. Este vorba despre Olga Ionașcu de la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani), care a fost sancționată pentru încălcarea, din motive imputabile, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces.

Pentru aceeași încălcare, la mijlocul lunii noiembrie 2018 a fost sancționat cu avertisment și Serghei Lazari, magistrat de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Trei săptămâni mai târziu acesta a primit un nou avertisment, pentru abaterea disciplinară prevăzută în art. 4 alin. (1) lit. c), g), i) și j) - acțiunile judecătorului în procesul de înfăptuire a justiției care fac dovada incompetenței profesionale grave și evidente; încălcarea, din motive imputabile judecătorului, a termenelor de îndeplinire a acțiunilor de procedură, inclusiv a termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești și de transmitere a copiilor acestora participanților la proces, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane; încălcarea normelor imperative ale legislației în procesul de înfăptuire a justiției; neîndeplinirea sau îndeplinirea cu întârziere sau necorespunzătoare a unei obligații de serviciu, fără o justificare rezonabilă, dacă aceasta a afectat în mod direct drepturile participanților la proces sau ale altor persoane.

De menționat că în privința judecătorului Serghei Lazari au fost intentate în total cinci cauze disciplinare. Ca rezultat al examinării, trei dintre cauze au fost conexate și au fost formate în final trei cauze disciplinare.

Judecătorul Serghei Lazari a ajuns în atenția publicului după ce a emis mai multe sentințe discutabile în mai multe dosare de rezonanță. El a făcut parte din completul de judecători care au examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat și, în iunie 2016, au dictat sentința de condamnare la nouă ani de închisoare. Totodată, instanța i-a aplicat lui Filat o amendă de 60.000 de lei, l-a pri­vat de drep­tul de a ocupa fun­cţii publice pe un ter­men de cinci ani, i-a retras Ordinul Republicii cu care a fost decorat în 2013 și i-a con­fis­ca­t averea.

De asemenea, Lazari este magistratul care, după un proces ce a durat șase ani, în aprilie 2016, l-a achitat pe Iacob Gumeniță, ex-vicecomisar al municipiul Chișinău, demis din funcție în septembrie 2009 de către ministrul de Interne Victor Catan. Hotărârea nu a fost publicată însă pe portalul instanțelor de judecată, se arată într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice. Iacob Gumeniță era judecat pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, atunci când cel puţin un tânăr, Valeriu Boboc, a fost ucis. În presă au apărut anterior şi imagini în care Gumeniţă lovea în tinerii răniţi care zăceau pe jos în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Procesul de judecată de la Judecătoria Buiucani s-a desfășurat cu ușile închise.

Cieşte continuarea. anticoruptie.md.


Pub