Piloții moldoveni, care au fost ținuți ostatici în Afganistan, au ajuns în Republica Moldova

Cei doi cetățenii moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihan, care au fost ținuți ostatici timp de 3,5 ani în Afganistan, au ajuns astăzi în Republica Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că pentru moment Lionel Buruiană și Mihai Crihan se află în îngrijirea autorităților statului, care întreprind demersurile legale și administrative pentru asigurarea condițiilor de reintegrare a lor.

Starea de sănătate a celor doi piloți este una bună, însă ei vor rămâne o perioada sub supravegherea medicilor și protecția autorităților statului care gestionează cazul lor.

Pe 24 noiembrie 2015 un elicopter al unei companii din R. Moldova, la bordul căruia se aflau 21 de persoane, inclusiv trei moldoveni, a efectuat o aterizare de urgenţă în Afganistan, iar persoanele de la bord au fost luate ostatice.

Patru persoane au fost ucise. Printre cei decedați a fost și căpitanul echipajului, Oleg Groza.

Președintele Igor Dodon a anunțat la mijlocul lunii februarie la o conferință de presă despre eliberarea celor doi piloți capturați de talibani în Afganistan în 2015. Șeful statului a declarat atunci că cei doi piloți au fost aduși cu avionul la Moscova, grație autorităților ruse .

Imediat după aceasta, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că autoritățile de la Chișinău au lucrat mai mult timp la acest caz și a acuzat că cineva a intervenit în ultimul moment, astfel încât cetățenii moldoveni au ajuns la Moscova, unde „sunt ținuți ostatici electorali”.

Pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal. Republica Moldova a mai sesizat organizaţiile internaţionale privind acţiunile Federaţiei Ruse în cazul piloţilor moldoveni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.