Ambasadorul german, expulzat
Externe 7 martie 2019, 14:30 | 1446

Ambasadorul Germaniei în Venezuela a fost declarat persona non grata și are la dispoziție 48 de ore să părăsească țara. Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al Ministerului de Externe de la Caracas. Oficialul german a fost printre diplomaţii occidentali, care l-au aşteptat luni la aeroport pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, la revenirea în Venezuela. Berlinul afirmă că decizia de expulzare nu face decât să escaladeze tensiunile.

Administrația de la Caracas îl acuză pe Daniel Martín Kriener de ingerinţă în afacerile interne ale ţării, prin încălcarea flagrantă a normelor, care guvernează relaţiile internaţionale.

Venezuela consideră inacceptabil ca un reprezentant diplomatic străin să exercite pe teritoriul său un rol public mai adecvat unui lider politic, prin alinierea clară cu agenda de conspiraţie a segmentelor extremiste ale opoziţiei venezuelene.

Decizia vine după ce luni, ambasadorul german împreună cu oficiali din Statele Unite, Olanda, Chile, Franţa şi România l-au aşteptat la aeroport pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, la revenirea în Venezuela. El risca să fie reținut întrucât a sfidat interdicția de a părăsi țara impusă de autoritățile de la Caracas. Guaido a vizitat Brazilia, Argentina şi Paraguay în căutare de sprijin pentru campania sa de a forma un guvern de tranziţie şi de a-l înlătura pe Maduro. Asta după ce pe 23 ianuarie a invocat o prevedere din Constituţie şi s-a proclamat preşedinte interimar. Ulterior, a fost recunoscut de aproximativ 50 de state, printre care și Germania. Presa străină scrie că imediat după anunțul făcut de Ministerul de Externe de la Caracas, oficialii de la Berlin au declarat că decizia de expulzare a diplomatului german nu face decât să escaladeze tensiunile. O reacție a venit și de la Washington. Vicepreşedintele american, Mike Pence, a anunţat că Statele Unite vor anula vizele de călătorie a 77 de asociaţi ai preşedintelui Maduro, adăugându-le la o listă cu alte 49 de persoane, ale căror vize au fost revocate săptămâna trecută.

Opinia ta contează. Comentează!