Image-Description
Parlamentul European, îngrijorat de eventuale presiuni asupra deputaților noi aleși în cazul formării unei coaliții
Politic 7 martie 2019, 16:00 | 1683

Parlamentul European monitorizează modul în care autoritățile de la Chișinău investighează contestațiile depuse în legătură cu încălcările admise la alegerile parlamentare din 24 februarie. Totodată, europarlamentarii se arată îngijorați de eventuale presiuni asupra deputaților noi aleși în cazul formării unei coaliții parlamentare.

Forul legislativ european anunță că își va expune poziția cu privire la scrutinul din țara noastră după raportul final al OSCE/ODIHR care va publicat peste șapte săptămâni.

Alegerile parlamentare din RM au fost discutate în cadrul Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, acolo unde misiunea de observare a prezentat un raport.

După dezbateri, David McAllister, președintele comisiei, Rebecca Harms, copreședintele Adunării Parlamentare Euronest și șefa Misiunii de observare a alegerilor din RM, precum și Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova, au emiso declarație.

Europarlamentarii amintesc că, în ultima rezoluție privind Moldova, din noiembrie 2018, Parlamentul European și-a reiterat poziția conform căreia „orice decizie privind viitoarele plăți de asistență macrofinanciară ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare (...) și cu condiția că acestea sunt realizate în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și evaluate de organisme internaționale specializate și că toate plățile de sprijin bugetar ar trebui să rămână în așteptare până când are loc un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice”

Deputații europeni au luat act de conluziile preliminare ale Misiunii internaționale de observare a alegerilor a OSCE/ODHIR, a APCE și a Parlamentului European (PE), precum și comentariile președintei misiunii PE, Rebecca Harms.

„Procesul electoral din Moldova nu s-a terminat. Trebuie să observăm modul în care autoritățile Republicii Moldova se ocupă de plângeri și contestații și de modul în care se formează majoritatea în Parlament. În mod special, ne întrebăm: va fi acest proces transparent și lipsit de presiune exercitată asupra parlamentarilor noi aleși? Vor putea toți deputații să își poată prelua mandatul? Unele dintre aceste aspecte vor fi acoperite de raportul final de observare care va fi publicat de OSCE/ODIHR în aproximativ șapte săptămâni. Prin urmare, Parlamentul European nu va face, la această etapă, nicio evaluare a consecințelor alegerilor asupra viitoarelor relații UE-Moldova. Această poziție va fi elaborată mai târziu, pe baza raportului final al OSCE, odată ce procesul electoral va fi încheiat în întregime. Între timp, vom rămâne foarte atenți la evoluțiile din Moldova”, se spune în declarație.

Amintim că, în rezoluția recentă adoptată după anularea alegerilor pentru Primăria Chișinău, Parlamentul European a cerut Comisiei Europeană să suspende orice plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macrofinanciare acordate RM, iar orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să aibă loc numai după alegerile parlamentare și cu condiția că acestea sunt în conformitate cu standardele internaționale.

Opinia ta contează. Comentează!