Academicianul Ion Tighineanu, propus la funcția de președinte al Academiei de Științe a Moldovei: Are 63 de ani și este autorul a peste 600 de articole publicate în țară și peste hotare

Secția științe exacte și inginerești din cadrul Academiei de Științe a Moldovei și-a înaintat candidatul la funcția de președinte al Academiei. Este vorba de Ion Tighineanu, care deține la moment interimatul funcției.

Foto: așm

„Propunerile au venit din partea academicianului Sveatoslav Moscalenco, care a făcut o trecere în revistă a activității științifice a candidatului, academicianul Mircea Bologa și academicianul Nicolae Andronati. Totodată, o recomandare în susținerea candidaturii lui Ion Tighineanu a venit din partea academicianului Isaac Bersuker, care actualmente activează în SUA.

Votul a fost deschis. În favoarea candidaturii Ion Tighineanu, la funcția de președinte al AȘM, s-au pronunțat 33 de membri ai Adunării Generale a Secției”, se arată într-un comunicat emis de AȘM.

Ion Tighineanu, în vârstă de 63 de ani, a publicat de-a lungul carierei sale peste 600 de articole în reviste din țară și străinătate, 5 monografii editate în limba engleză, deține zeci de brevete de invenție, a prezentat peste 100 de referate invitate la centre de cercetare și universități în SUA, Canada, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția, Olanda, Belgia, Danemarca, Suedia, Spania, Japonia, Coreea etc.

A fost distins cu „Ordinul de Onoare” de către președintele Republicii Moldova (2015), medalia de aur „Inventator Remarcabil” a Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală (2011), este Cavaler al Ordinului Regatului Belgiei „Merite de l’Invention”, a câștigat 17 medalii de aur și argint la expoziții internaționale de inventică, scrie noi.md.

Urmează să se pronunțe și celelalte două secții din cadrul AȘM, iar ulterior se va lua o decizie cu privire la noul președinte al Acedemiei.

UNIMEDIA amintește că la sfârșitul lunii noiembrie 2018 fostul președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a dat demisia după 14 ani de activitate. Anunțul a fost făcut pe site-ul AȘM și vine în urma dosarului penal deschis pe numele familiei Duca, privind veniturile acesteia.

Pe parcursul exercitării funcţiei de preşedinte al acestei instituției, Gheorghe Duca, a fost în vizor din cauza mai multor scandaluri. În 2014, în rezultatul unui control efectuat de Comisia Națională de Integritate s-a constatat că Gheorghe Duca nu și-a declarat mai multe venituri, cum ar fi: 4 terenuri extravilane, 17 conturi bancare, 146 de acțiuni la o societate comercială și 398 acțiuni la o altă societate comercială.


Pub