(foto) Alb, roșu și multă voie bună! La Sîngerei și Drochia, prima zi de primăvară a venit cu mărțișoare confecționate la șezători

Prima zi de primăvară a fost marcată în două sate din Moldova - Chișcăreni din raionul Sîngerei și Pelinia din raionul Drochia - cu șezători. Și fiindcă mărțișorul ține pasul cu timpul, evenimentele au fost transmise live pe Facebook, fiind urmărite de sute de curioși, majoritatea lor localnici sau persoane născute în comunitățile respective, care fie au luat drumul străinătății, fie s-au mutat în alte sate sau orașe din Moldova.

Foto: undpmoldova.exposure.co

Ideea de a difuza șezătorile pe rețelele de socializare aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care a susținut Chișcăreni și Pelinia, de rând cu alte 36 de localități, la transformarea migrației din provocare în oportunitate.

Cei prezenți au venit echipați cu ață albă și roșie. Timp de o oră, fiecare din ei a reușit să confecționeze câte trei modele diferite de mărțișoare.

șezătoare / Sursa:undpmoldova.exposure.co

Totodată, patru primari din nordul țării au venit la Pelinia și au confecționat mărțișoare alături de meșterii populari din localitate, pentru a comunica virtual cu băștinașii din întreaga lume.

șezătoare / Sursa:undpmoldova.exposure.co
,,Este pentru prima dată când am confecționat un mărțișor. Pe lângă salutul cald transmis băștinașilor noștri, am avut posibilitatea să facem schimb de experiență cu colegii din Pelinia, care au dezvoltat un model de afacere locală foarte necesară populației”, spune Valerian Cecan, primar de Mihăileni, raionul Rîșcani.
Șezătorile, ca zeci de alte evenimente organizate pentru localnici și cei plecați, nu ar fi ajuns pe online la atâția oameni, în atâtea țări, dacă nu era efortul neobosit al persoanelor responsabile de migrație din localitățile respective. Acestea cumulează acest rol de rând cu atribuțiile de bază din fișa de post, iar în timpul liber ... muncesc, comunicând cu băștinașii și convingându-i să contribuie la dezvoltarea localității, prin idei, donații și muncă voluntară.

,Deși sunt departe de țară, păstrez cu drag tradiția mărțișorului. Dacă în Moldova găsești oriunde mărțișoare în vânzare, aici, peste hotare, ești nevoit să le inventezi și să le confecționezi singur. Urmărind cu familia transmisiunea în direct de la șezătoare, am primit o mare plăcere, iar acum știu că, în luna martie, pot face daruri deosebite prietenilor mei care sunt de alte naționalități. Mai mult decât atât, mărțișorul confecționat îl voi agăța la sfârșitul lunii de un copac înflorit și îmi voi aduce aminte cu drag de Moldova și tradițiile frumoase pe care le port în suflet mereu”, afirmă Marin Chilaru, băștinaș din Pelinia, stabilit cu traiul în Germania.


Pub