Sute de copii, torturați și condamnați la închisoare în Irak: Sunt suspectați că ar avea legături cu ISIS

Sute de copii au fost torturați și condamnați la închisoare de autoritățile din Irak pentru legături cu ISIS, se arată într-un raport al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW).

Foto: Unicef USA

Potrivit raportului, autorităţile irakiene au condamnat copii pentru presupuse legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic în urma unor proceduri judiciare „profund eronate”, cu mărturii obţinute prin tortură.

ONG-ul a realizat raportul pe baza unor interviuri realizate cu 29 de copii irakieni deţinuţi în prezent sau care au fost deţinuţi de guvernul federal şi forţele de securitate în regiunea autonomă Kurdistanul irakian.

După ce şi-au declarat „victoria” asupra SI la sfârşitul anului 2017, autorităţile irakiene urmăresc în justiţie bărbaţi, femei şi copii care sunt acuzaţi de apartenenţă la gruparea jihadistă, vinovată de numeroase abuzuri în ţară.

„Controalele, anchetele şi urmăririle penale împotriva unor copii suspectaţi ca făcând parte din SI de către autorităţile irakiene şi guvernul regional kurd sunt profund părtinitoare şi conduc de multe ori la detenţii arbitrare şi procese nedrepte”, deplânge ONG-ul citat.

Potrivit HRW, mulţi băieţi au fost arestaţi pe baza unor dovezi insuficiente, în tabere sau la puncte de control.

Ei au fost apoi bătuţi, supuşi la şocuri electrice, fără dreptul de a-şi vedea rudele sau de a obţine asistenţă juridică şi au fost forţaţi să mărturisească sub tortură, se arată în raportul difuzat de HRW.

„M-au bătut cu tuburi din plastic. Ei au spus că trebuie să spun că sunt cu SI, aşa că am dat din cap″⁣, a afirmat un băiat de 14 ani reţinut de forţele de securitate kurde.

În timp ce SI a recrutat şi îndoctrinat mulţi copii, majoritatea celor care au fost intervievaţi de HRW au declarat că nu au luptat niciodată alături de jihadişti, scrie Agerpres.

Sistemul federal de justiţie a condamnat copii cu până la 15 ani de închisoare şi i-a trimis în închisori supraaglomerate, alături de adulţi, încălcând standardele internaţionale.

„Fiecare zi a fost o tortură. Am fost bătuţi zilnic, fiecare dintre noi ”, a declarat un tânăr în vârstă de 17 ani care a petrecut nouă luni în închisoare.

După ce au fost eliberaţi, mulţi nu se întorc acasă de teama de a fi arestaţi din nou sau de a suferi represalii în comunitatea lor.

HRW estimează că autorităţile irakiene şi guvernul regional al Kurdistanului au deţinut la sfârşitul anului 2018 circa 1.500 de copii, suspectaţi de apartenenţă la SI. Sute de copii, între care cel puţin 185 străini, au fost deja condamnaţi pentru terorism.


Pub