Cazul directoarei de liceu, în rolul de stilist: Profesorii și elevii liceului „Vasile Alecsandri” din Ungheni, audiați și instruiți în domeniul nediscriminării

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității organizează ședința de audieri pe marginea cauzei care a fost pornită ca urmare a apariției în presă a unui reportaj în care un elev invocă o faptă de hărțuire din partea administrației liceului „Vasile Alecsandri” (Ungheni) față de elevii de genul masculin, din cauza lungimii părului acestora.

Foto: egalitate.md

Administrația liceului și-ar fi întemeiat acțiunile în baza Regulamentul instituției, potrivit căruia elevii (băieții) cu o lungime a părului mai mare de 3 cm riscă să fie exmatriculați.

Persoanele vizate în dosar vor prezenta pozițiile în cadrul ședinței de audieri care are loc astăzi la liceul Vasile Alecsandri din Ungheni.

Totodată, în vederea prevenirii faptelor similare pe viitor, membrii Consiliului vor susține sesiuni de instruire în domeniul nediscriminării destinate atât cadrelor didactice, cât și elevilor din liceu.

„Activitatea de instruire de astăzi este organizată în scopul prevenirii faptelor de discriminare. Obiectivul nostru e să avem un dialog cu elevii și să înțelegem cum percep aceștia fenomenul discriminării și cum ar putea să se implice în procesul de combatere a faptelor de discriminare. De asemenea, ne propunem să „activizăm” în rândul elevilor sentimentul de empatie și toleranță, familiarizându-i cu formele de discriminare și mecanismul de protecție împotriva discriminării”, a declarat Carolina Bagrin, șefa Direcției combaterea discriminării.

Este de menționat că, în legătură cu acest caz, la 4 februarie curent, s-a autosesizat atât membra Consiliului Svetlana Doltu, cât și un grup de activiști care au adresat o plângere comună la Consiliu, aceasta fiind anexată la materialele cauzei 23/2019.

Reamintim că un caz similar a avut loc în anul 2018, la liceul Mircea Eliade din capitală, atunci cauza fiind soluționată amiabil, fiind încheiat un acord prin care administrația liceului și-a asumat obligația de a elimina toate prevederile și acțiunile discriminatorii din Regulamentul instituției

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității este o autoritate autonomă, independentă, instituită în anul 2013 în baza Legii nr. 121/2012 cu privire la asigurarea egalității.

UNIMEDIA amintește directoarea liceului „Vasile Alecsandri” (Ungheni) obligă băieții cu părul lung să se tundă pentru că „Nu ar trebui să mergem spre feminizarea genului masculin”.


Pub