O româncă, decorată de președintele Italiei cu cea mai înaltă distincție: A avut curajul să înfrunte Mafia italiană

Roxana Roman, proprietara Roxy Bar din cartierul Romanina din orașul Roma, Italia, care în luna aprilie 2018 a avut curajul să-i înfrunte pe membrii clanului Casamonica, a fost decorată de președintele italian cu cea mai înaltă distincție acordată unui civil, relatează La Repubblica.

Foto: Observator

Românca a primit ordinul „Meritul Republicii Italiene”, din partea președintelui Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Quirinal, din Roma.

„Sunt foarte entuziasmată, a fost cu adevărat o onoare pentru mine. Ceea ce am făcut eu este ceva normal. Sper să devină ceva normal și pentru alții”, a declarat Roxana Roman. Românca în vârstă de 34 de ani spune că nu se consideră o eroină, deși anul trecut i-a înfruntat cu dârzenie pe membrii clanului mafiot Casarmonica și a ajutat la condamnarea acestora la ani grei de închisoare.

Scandalul a început pe 1 aprilie 2018, când doi membri ai clanului Casamonica au intrat în barul deținut de Roxana și Marian Roman. Deranjați că nu au fost serviți cu prioritate, l-au atacat pe soțul Roxanei și pe un bărbat cu dizabilități care a îndrăznit să le răspundă, după care au încercat să ia banii din casa de marcat și au distrus localul, iar pe români i-au amenințat cu moartea dacă nu pleacă din zonă.

Însă reacția românilor i-a surprins pe mafioți. În loc să-și facă planuri de plecare, Roxana Roman a depus o plângere la poliție. „Nu-mi este frică. Barul acesta este munca noastră și nu renunțăm la el”, a spus Roxana Roman.

Gestul Roxanei le-a oferit curaj și altora care s-au alăturat luptei românilor. Astfel, la o lună după scandal, cei doi mafioți au fost arestați, dar și un al treilea bărbat care a amenințat-o pe româncă și i-a cerut să-și retragă plângerea.


Pub