Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum s-a votat la primul…

Cum s-a votat la primul referendum din istoria Republicii Moldova

Foto: brasovmetropolitan.ro

Au trecut 25 de ani de la desfășurarea primului referendum la nivel național în Republica Moldova. Pe 6 martie 1994, cetățenii urmau să stabilească dacă țara ar trebui să-și conserve independența și integritatea teritorială.

Printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial pe 27.01.1994, propunerea Preşedintelui Republicii Moldova Mircea Snegur, privind organizarea unui referendum, a fost susținută de Parlament. La acel referendum, cetațenii au putut raspunde cu „Da” sau „Nu” la o singură întrebare:

„Sunteţi pentru ca Republica Moldova să se dezvolte ca stat independent şi integru în hotarele recunoscute de O.N.U., sa promoveze o politică de neutralitate, să întreţină relaţii economice reciproc avantajoase, cu orice ţară şi să garanteze tuturor cetăţenilor ei drepturi egale conform normelor de drept internaţional”.

Referendumul avea titlul sondaj sociologic „La Sfat cu Poporul” la care au participat aproximativ 75% dintre alegători cu drept de vot, iar peste 95% dintre participanți au votat „Da”.

De la proclamarea independenței Republicii Moldova până în prezent au avut loc patru referendumuri naționale: 1994, 1999, 2010 și 2019.

Ultimul referendum a avut loc pe 24 februarie, curent, în care cetățenii au decis reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 și introducerea mandatului imperativ, care va permite demiterea deputaților în caz dacă aceștia nu-și îndeplinesc obligațiile. Referendumul consultativ a fost declarat valabil de către CEC pentru ambele întrebări supuse la vot, iar rata de participare a fost aproximativ de 39%, aproape de două ori mai puțin decât în anul 1994.