Rezultatul alegerilor, fraudat cu 11-12%
Politic 6 martie 2019, 20:53 | 2523

Centrul de Politici şi Reforme a publicat o analiză statistică a modului în care s-a votat la alegerile parlamentare din 24 februarie. Studiul arată că în anumite intervale de timp şi în anumite localităţi s-au înregistrat devieri foarte mari în ceea ce priveşte participarea la vot, cifrele variind de la o prezenţă masivă - la una anemică. În cercetarea semnată de analistul politic Victor Ciobanu se arată că există un mare risc ca rezultatul alegerilor parlamentare să fi fost fraudat în proporţie de 11-12 la sută.

În analiza sa, Victor Ciobanu afirmă că devierile în ceea ce priveşte participarea la vot sunt un fenomen normal, doar că la alegerile din 24 februarie s-au înregistrat salturi şi coborâşuri mult prea bruşte.

Victor Ciobanu spune că aceste neconcordanţe privind participarea la vot se văd foarte bine în comparaţie cu alegerile prezidenţiale din 2016, când au fost unele devieri, dar distribuţia era aproape de cea normală.

Victor Ciobanu spune că astfel de studii de cercetare statistică a participării la vot s-au făcut în foarte multe ţări, iar atunci când au fost constatate neconcordanţe, s-au luat măsurile necesare.

Victor Ciobanu a vorbit şi despre diferenţa enormă, de 110 mii de voturi, dintre oamenii care au votat pe buletinul cu lista de partide şi cei care au votat pe buletinul cu lista candidaţilor uninominali. Anume asta arată datele publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

De altfel, cifrele privind votarea pe liste de partid şi pe circumscripţii uninominale au variat pe site-ul CEC-ului chiar şi după numărarea tuturor voturilor. Dacă pe 2 martie, era afişată diferenţa de 110 mii de voturi, atunci pe 3 martie aceasta a dispărut... ca în următoarea zi, pe 4 martie, să apară din nou. Nici şefa Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, nici purtătoarea de cuvânt a instituţiei nu au fost de găsit pentru a comenta rezultatele studiului.

Opinia ta contează. Comentează!