/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Declarația de fidelitate PSRM - va ține sau nu? Și Zinaida Greceanîi a părăsit în 2011 fracțiunea comuniștilor, deși tot semnase un angajament

06 martie 2019, ora 19:38

Expertul politic, Igor Boțan, a comentat în cadrul ediției de ieri a emisiunii „Politica Nataliei Morari” că socialiștii au făcut un pas tactic important prin semnarea angajamentului de a nu părăsi fracțiunea.

Și este corectă poziția lor de astăzi, din punctul meu de vedere, dacă cea mai verosimilă coaliție este între democrați și socialiști, ei vor ca la masa de negocieri, ponderea lor, care este peste cea a democraților, să conteze. Eu asta înțeleg din aceste mesaje”, Igor Boțan, analist politic.

Astfel, cu o formațiune întreagă de 35 de viitori deputați, PSRM ar putea negocia portofolii și funcții importante. De partea cealaltă, analistul Victor Ciobanu este de părere că angajamentul proaspăt semnat nu-i va opri pe unii socialiști să părăsească fracțiunea.

„Partidul simte că o parte sunt șantajabili, vulnerabili și cel mai probabil vor părăsi fracțiunea. De aia și au semnat această declarație în care dau promisiuni solemne, care până la urmă nu înseamnă nimic. Am văzut deja și în varianta comuniștilor și în parlamentele precedente traseismul la noi este un lucru relativ răspândit”, Victor Ciobanu, analist politic.

Și lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, care a ieșit ieri în fața presei cu anunțul despre angajamentul public, a părăsit anterior fracțiunea comuniștilor din care făcea parte. Anunțul a fost făcut de fostul său coleg, Igor Dodon, în 2011, alături de care a format grupul parlamentar al socialiștilor, alături de Veronica Abramciuc. Asta chiar dacă și atunci au semnat un angajament prin care se obliga să acționeze în strictă conformitate cu deciziile colective ale Partidului Comuniștilor. Ulterior, cei trei au votat pentru Nicolae Timofti în funcția de președinte.

Scopul deciziei noastre e unul, dar e un scop complex, evitarea alegerilor anticipate, alegerea președintelui țării, reformatarea guvernării. Este o soluție pentru depășirea situației dificile în care se află întreaga clasă politică, dar mai ales țara. S-ar putea să fie unica”, Igor Dodon, fost membru PCRM.

Preliminar, socialiștii vor intra în Parlament cu 35 de deputați. Aceștia au refuzat să facă declarații despre potențiale alianțe până la validarea mandatelor de către Curtea Constituțională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram