Macron cere reformarea UE
Externe 5 martie 2019, 17:44 | 859

Reformarea Uniunii Europene și revizuirea din temelii a Spațiului Schengen. Asta propune președintele francez Emmanuel Macron. Acesta a publicat o scrisoare pe site-ul președinției franceze, în care anunță despre reformele urgente, ce ar trebui făcute în cadrul spațiului comunitar.

Nicicând nu a fost Europa mai necesară de la cel de-al doilea Război Mondial până astăzi și totuși niciodată nu s-a aflat ea într-un mai mare pericol decât acum. Brexit-ul este simbolul acestui pericol. Simbol al crizei Europei, care nu a știut să răspundă nevoilor de protecție a popoarelor în fața marilor șocuri care au zdruncinat lumea contemporană.

Așa începe scrisoarea președintelui francez, redactată în toate limbile statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv în limba română. Emmanuel Macron nu ezită să sublinieze aportul negativ al clasei politice de la Londra asupra imaginii UE și spune despre politicienii britanici că nu ar fi fost sinceri cu cetățenii.

În acest context de criză, Emmanuel Macron propune organizarea unei Conferințe pentru Europa, pe parcursul căreia să fie analizate toate propunerile de reformare a Uniunii. Oficialul nu exclude nici chiar revizuirea tratatelor, în baza cărora funcționează Uniunea Europeană. Macron se declară convins că în viitoarea Europă, Marea Britanie își va regăsi pe deplin un loc și dă de înțeles că o redefinire a conceptului de suveranitate națională ar fi posibilă. Totodată, el se declară în favoarea revizuirii din temelii a Spațiului Schengen și propune instituirea unei agenții de protecție a democrațiilor. Instituția ar urma să furnizeze statelor membre experți care să protejeze procesul electoral împotriva atacurilor cibernetice și a manipulărilor. Macron mai propune interzicerea finanțării partidelor politice europene de către puterile străine. Declarațiile vin în contextul în care, pe 29 martie, Marea Britanie ar urma să părăsească blocul comunitar, dar și în așteptarea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai.

Opinia ta contează. Comentează!