Alexandru Tănase: Transportarea cetățenilor la secțiile de vot nu este o încălcare, iar votarea cu acte expirate s-a tolerat prea mult timp

Votarea de către cetățenii aflați peste hotarele republicii în baza actelor cu termen de valabilitate expirat a fost tolerată prea mult timp, iar transportarea organizată a cetățenilor din stânga Nistrului către secțiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova nu reprezintă o ilegalitate. Declarațiile aparțin fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, făcute în cadrul emisiunii Adevărul Live.

Foto: UNIMEDIA

Tănase consideră că s-a procedat corect interzicând votarea în baza pașapoartelor expirate înafara țării.

„Acestea nu sunt drepturi fundamentale pe care statul nu poate să le limiteze. Din moment ce există o exigenţă că pentru a merge la vot ai nevoie de un act valabil, cred că trebuie să ai grijă din timp să-ţi perfectezi acel act. Nu aş vedea convingător acest argument. Din ce cauză nu poţi merge cu maşina având un carnet de conducere expirat, din ce cauză? De ce nu poţi face alte acţiuni dacă nu ai un act valabil, de ce nu poţi cumpăra un imobil, de ce nu poţi să efectuezi o adopţie”, și-a argumentat Alexandru Tănase opinia.

Cât despre transportarea cetățenilor la secțiile de vot de către un concurent electoral, Tănase spune că nu este o acțiune ilegală, „cu condiţia că nu sunt cumpărate voturile”.

Acesta însă consideră ce Procuratura Generală ar trebui să se sesizeze și să investigheze cazurile de mituire a alegătorilor, în caz că acestea au existat.

Amintim că în ziua alegerilor parlamentare, zeci de autocare cu cetățeni aduși din stânga Nistrului au fost surprinse și la Varnița. Potrivit localnicilor, primele autocare au ajuns în localitate pe la ora 6.50. Din primele informații se pare că alegătorii au fost adunați de structurile de forță transnistrene, dar și angajații companiei Sheriff.

UNIMEDIA a publicat un reportaj video în care se vede cum secțiile de vot din Varnița sunt arhipline. Oamenii formau cozi pentru a ajunge să voteze.

După imaginile de la Varnița și Doroțcaia, a apărut și un video de la Ștefan Vodă.


Pub