Adunarea Populară din UTA Găgăuzia propune introducerea în Constituția Republicii Moldova a unui punct care ar prevede ieșirea regiunii din componența Moldovei, în cazul în care țara și-ar pierde statalitatea

Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a propune introducerea în Constituția Republicii Moldova a unui punct care ar prevede posibilitatea ieșirii regiunii din componența Moldovei, în cazul în care țara și-ar pierde statalitatea.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul de modificare a Constituției este publicat pe site-ul Adunării Populare și se află în curs de dezvoltare, scrie portatul gagauzinfo.md.

În document este introdusă fraza „în caz de schimbări a statutului Republicii Moldova ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”.

Partea găgăuză mai propune ca legile constituționale locale și hotărârile Adunării Populare să fie monitorizate de Curtea Constituțională.

La 2 februarie 2014 în UTA Găgăuzia, a avut loc un referendum în care 98,9% dintre participanţi au declarat că susţin independenţa regiunii în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea unindu-se cu România.

Referendumul a fost calificat drept ilegal de către autorităţile Republicii Moldova, iar Procuratura Generală a dispus începerea urmăririi penale împotriva organizatorilor.


Pub