O stație de încărcare a automobilelor electrice a fost inaugurată în parcarea unui magazin din capitală

O stație de încărcare a automobilelor electrice a fost inaugurată astăzi în parcarea magazinului METRO nr. 1, în cadrul unui parteneriat inițiat de PNUD Moldova și Primăria municipiului Chișinău, parte a proiectului „Oraşe verzi durabile".

Foto: chisinau.md

Astfel, clienții magazinului din comuna Stăuceni (str. Chişinăului 5), posesori de automobile electrice sau plug-in, îşi pot încărca gratis maşina pe durata cumpărăturilor. Până la finele anului 2019, în cadrul aceluiași parteneriat, în rețeaua magazinelor METRO vor fi instalate alte două stații de alimentare a automobilelor electrice.

Staţia de încărcare a mașinilor electrice este de producţie franceză, a companiei „Legrand", cu o putere maximă de 22 kW - 32 A, iar o încărcare de 80% durează maxim o oră. Utilizatorii pot urmări pe monitor nivelul de încărcare al automobilului. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice şi permite alimentarea simultană a două automobile.

Proiectul „Orașe verzi durabile", cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD - de PNUD Moldova.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 99 de mașini totalmente electrice şi 11 staţii de încărcare. În multe țări, ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice.

Stație de încărcare a automobilelor electrice / Sursa:chisinau.md


Pub