ONU: Este timpul să considerăm poluarea atmosferică o amenințare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferică, care reprezintă de mult timp o problemă de mediu şi de sănătate, ar trebui considerată şi din perspectiva încălcării drepturilor omului, spune un raportor special al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale şi al mediului, informează luni Reuters, citat de Agerpres.

Foto: Government Technology

Poluarea atmosferică provoacă anual moartea prematură a şapte milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sunt copii, spune David Boyd.

"Dacă punem cifra de şapte milioane în context, numărul anual de decese îl depăşeşte pe cel cauzat de război, crime, tuberculoză, HIV, SIDA şi malarie la un loc", a declarat expertul ONU într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.

"Este o criză de sănătate globală pentru care trebuie găsită o soluţie. Poluarea atmosferică încalcă dreptul la viaţă, sănătate, drepturile copiilor şi, de asemenea, încalcă dreptul de a trăi într-un mediu sănătos şi sustenabil", a spus acesta.

Deşi poluarea atmosferică are consecinţe dezastruoase la scară globală, comunităţile marginalizate fiind printre cele mai afectate, Boyd, profesor de drept, politici publice şi sustenabilitate la Universitatea British Columbia, a susţinut că mai multe aspecte ale acestei probleme au fost ignorate. "Am găsit soluţii pentru anumite tipuri de poluare atmosferică în anumite locuri, iar o parte importantă din poluarea cu care ne confruntăm în prezent nu poate fi mirosită sau văzută. Este vorba despre aceste particule microscopice pe care oamenii le inhalează", a mai spus acesta.

În ultimii 15 ani, medici şi oameni de ştiinţă au realizat studii care au descoperit cât de nocivă poate fi poluarea pentru sănătate, provocând de la boli cardiace şi cancer de plămâni, la afecţiuni neurologice precum Alzheimer.

O soluţie crucială este renunţarea la centralele electrice pe bază de cărbune, măsură pe care ţările bogate ar trebui să o implementeze până în 2030, a mai spus acesta. State precum Canada sau Marea Britanie au fost de acord să facă această schimbare.


Pub