Cel mai mare mister aviatic. Căutările zborului MH370 ar putea fi reluate

Premierul malaezian Mahathir Mohamad a promis că vor fi reluate operațiunile de căutare a zborului MH370, al companiei Malaysia Airlines, dispărut în urmă cu aproape cinci ani, scrie CNN, citat de digi24.ro.

Foto: Airline Ratings

„Cât timp încă există speranță, vom continua să ne gândim la metode prin care putem afla ce s-a întâmplat”, a declarat Mahathir. „Intenționăm să continuăm căutările”, i-a spus el soției unuia dintre pasagerii aflați la bordul avionului care a decolat din Kuala Lumpur spre Beijing, dar a dispărut fără urmă. Dispariția avionului este considerată cel mai mare mister aviatic din istorie și a declanșat cea mai mare operațiune de căutare din lume.

Căutările oficiale ale zborului MH370, conduse de Australia, China și Malaezia, au fost încheiate în ianuarie 2017 și au costat 150 de milioane de dolari. A doua operațiune s-a încheiat anul trecut, după 90 de zile de căutări în zadar pe fundul Oceanului Indian.

Anul trecut, în iulie, autoritățile malaeziene au anunțat că nu pot stabili cauza dispariției avionului și că au reușit doar să elimine câteva scenarii.

Avionul Malaysia Airlines s-a întors din drum spre Malaezia, fiind controlat manual, însă autoritățile nu pot spune exact dacă manevra a fost efectuată de pilot sau dacă avionul fusese deturnat.

Printre scenariile eliminate din calcul se numără posibilitatea ca pilotul să fi fost într-o stare psihică precară, avionul să fi suferit o defecțiune tehnică sau controlul asupra avionului să fi fost preluat de la distanță.

„Primul lucru pe care l-am auzit la început, după dispariția avionului, a fost că cineva l-a deturnat”, a declarat premierul malaezian într-un interviu acordat emisiunii „60 minutes”, în Australia.

„Însă un avion de asemenea dimensiuni lasă urme dacă se prăbușește pe pământ sau în mare. E ca și când avionul ar fi dispărut, s-ar fi evaporat”, a adăugat el.

Până acum, singurele resturi ale epavei au fost descoperite pe coasta de est a Africii, pe insulele din apropiere, la mare depărtare de locul în care experții spun că s-ar fi prăbușit aeronava. Un fragment din aripă și o parte din flaps sunt, deocamdată, singurele rămășițe recuperate.


Pub