Belarus: Șefa redacției unui site de știri independent, condamnată la plata unei amenzi

Justiţia din Belarus a condamnat-o luni la plata unei amenzi pe şefa redacţiei principalului site de ştiri independent din ţară, evitând o pedeapsă cu închisoare în acest caz denunţat de activiştii pentru drepturile omului, relatează AFP.

Foto: Getty

Marina Zolotova, redactor-şef al site-ului de ştiri tut.by, a fost arestată în august în acelaşi timp cu alţi 12 jurnalişti în cadrul unei anchete privind utilizarea fără abonament a serviciilor agenţiei de presă BelTA.

Ea a fost acuzată de "lipsă de acţiune" şi de neglijenţă pentru că nu a controlat munca subordonaţilor săi care au folosit serviciile BelTA. Jurnalista risca până la cinci ani de închisoare şi o interdicţie de a ocupa un post de conducere.

Luni, un tribunal din Minsk a condamnat-o la plata unei amenzi de 7.650 de ruble belaruse (circa 3.150 de euro) şi a unor cheltuieli de judecată în valoare de 6.000 de ruble.

Parchetul ceruse împotriva sa o amendă mult mai mare, de 25.500 de ruble belaruse (circa 10.500 de euro).

Ceilalţi jurnalişti arestaţi în acelaşi timp cu Marina Zolotova, angajaţi ai tut.by şi ai altor câtorva instituţii media, printre care şi agenţia privată de presă BelaPAN, au fost eliberaţi după ce au fost condamnaţi să plătească daune.

Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere a denunţat procesul împotriva Marinei Zolotova, spunând că este "un act de intimidare împotriva ultimelor media independente din Belarus", fostă republică sovietică aflată la graniţa Uniunii Europene şi condusă din 1994 de preşedintele autoritar Aleksandr Lukaşenko.

Belarus a ocupat locul 155 în clasamentul mondial al libertăţii presei în 2018 stabilit de Reporteri fără Frontiere, scrie agerpres.ro


Pub