Vitalie Gamurari, despre tergiversarea dosarului lui Ilan Șor: „Există instanțele de judecată. Deputații au alte competențe”

Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gamurari, susține că Consiliul Superior al Magistraturii este organul competent care poate să se expună aspura tergiversării dosarului lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare în dosarul fraudei bancare, dar care a reușit că câștige fotoliul de deputat în viitorul Parlament.

Foto: UNIMEDIA

„Toate întrebările ce țin de tergiversare, există instanțele de judecată. Iar în acest caz este Consiliul Superior al Magistraturii, fiincă el este organul instanțelor judiciare. Noi putem noi, cei implicați în politică, să ne expunem. A fost campania electorală și s-au aruncat diferite vorbe, pentru că acesta este miezul atunci când încerci să atragi atenția alegătorului, dar deseori au fost fără probe. Să se implice Guvernul sau Parlamentul? Deputații au alte competențe, deoarece nu ei sunt procurorii. De asemenea, deputatul nu poate indica procurorului pe numele cui să fie deschis dosar”, a declarat Vitalie Gamurari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

UNIMEDIA amintește că ultima ședință de judecată din data de 20 februarie, cu 4 zile înainte de alegerile parlamentare, a fost amânată din motiv că acesta să-și poată desfășura campania electorală.

De asemenea și la data de 17 decembrie 2018 a fost amânată din motiv că nu a fost primit nici un răspuns din partea Centrului Național de Expertiză Judiciară în privința expertizei economico-financiare dispuse din sepctembrie 2018 pe caz, același motiv pentru care a fost amânată și ședința din 21 ianuarie 2019.

De menționat că potrivit agendei Curții de Apel Cahul, o nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor este programată pentru data de 3 aprilie 2019.

Curtea de Apel Cahul / Sursa:ach.instante.justice.md

Amintim că la ședința din 8 august au fost audiați șapte martori ai acuzării- patru contabili și trei foști angajați ai Băncii de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor a ajuns pe masa instanței de apel Chișinău pe 15 ianuarie 2018, după șase luni de blocaj în Judecătoria Chișinău.

În februarie 2018, a fost luată decizia ca dosarul primarului din Orhei să fie strămutat de la Curtea de Apel din capitală la Cahul, după ce doi judecători de la Curtea de Apel au depus cereri de autorecuzare, după ce și magistrații Xenofon Ulianovschi și Silvia Vrabii au refuzat să examineze dosarul.

Ilan Shor a fost condamnat în vara 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare.

UNIMEDIA amintește că în urma alegerilor parlamentare, ce s-au desfășurat la data de 24 februarie, două circumscripții câștigate de Partidul Șor sunt circumscripția nr.19, unde a câștigat Marina Tauber și circumscripția nr.18, unde învingător este Ilan Șor.

Pe circumscripția națională, partidul ȘOR a acumulat 8, 32% din voturi.


Pub