Românii cer Justiție Independentă
Externe 4 martie 2019, 19:25 | 1080

”De frica închisorii, fac ce vor cu Justiția. Datoria noastră este să îi împiedicăm!”. Astfel gândesc mii de români, care au ieșit ieri în stradă, în susținerea magistraţilor nemulțumiți de Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Legilor Justiţiei. Cu aceștia din urmă sunt solidari și actorii.

Manifestații de protest au avut loc în Iaşi, Timişoara, Cluj, Braşov, Oradea și Sibiu. În București, oamenii adunați în Piața Victoriei au plecat în marș spre Ministerul Justiției.

Justiție independentă au cerut și actorii Teatrului Național București, care au protestat pe scările instituției.

Protestelor s-au alăturat și actorii Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Cu banderole albe pe braţe, ei au ieşit, sâmbătă seara, în faţa instituţiei afișând pancarte cu mesaje precum „Vrem o justiţie independentă”, „Susţinem protestul magistraţilor” sau „Respectul pentru justiţie nu e opţional”. Amintim că protestele au demarat după ce ministrul Justiţiei a prezentat mai multe modificări ale Legilor Justiţiei, realizate prin ordonanţă de urgenţă. Aceasta vizează numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului secţiei de anchetă. Ordonanța de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, ministrul Tudorel Toader a anunțat abrogarea articolului din Ordonanța de Urgență care le-ar fi permis și judecătorilor să fie numiți în funcțiile de la vârful parchetelor.

Opinia ta contează. Comentează!