Sărăcia îi scoate în stradă
Social 4 martie 2019, 19:46 | 4758

Chișinăul îmbătrânește, la propriu și la figurat. Numărul de tineri scade de la un an la altul, din cauza exodului accentuat, iar în locul lor, în stradă ies bătrânii. Afară îi scoate NU frumusețea peisajului, încă demnă de apreciat, pe alocuri, ci sărăcia! Asta îi face să răscolească prin dulapuri, să pună totul într-o pungă și să stea la trotuar, prin locurile aglomerate, poate vând ceva, să nu moară de foame.

Elena Sârbu are 82 de ani. A lucrat 40 de ani la o fabrică de dulciuri din Chișinău, dar acum a ajuns să vândă niște cimbru uscat, pe care i l-a dat o vecină, să câștige ceva bani de mâncare.

Acest pensionar ne-a povestit că a lucrat 30 de ani în construcții, dar a obținut o pensie de nimic. Este nevoit, ca alții, să iasă în stradă și să vândă ce mai are prin gospodărie.

Încearcă să-și prelungească viața și Lidia Macinskaia, care vinde la o piață improvizată tot de ce nu mai are nevoie, la anii săi.

Statisticile oficiale arată că, în 2018, minimul necesar pentru existență era, în medie, de o mie 900 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie era de aproximativ o mie 700 de lei, iar indemnizația lunară primită de persoanele cu dizabilități varia între 500 și 800 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!